Google+

O investigatie cu autor fals il apara pe Ilan Sor. Ce neaga Partidul Sor si ce atributii are CCA - VIDEO

Filmul „furtul secolului”, prezentat drept o investigatie realizata de publicatia ucraineana „Evropeiskaia pravda” (Adevarul european, n.r.), a fost difuzat joi, 15 ianuarie, la postul TVC21, chiar daca redactia din Ucraina a publicat o declaratie oficiala in care semnaleaza ca nu este autor al anchetei video. Autorii filmului ii fac principali vinovati de furtul din sistemul bancar pe ex-premierul Vlad Filat si fostul presedinte al Consiliului de administratie al Bancii de Economii, Grigore Gacikevici, scrie ZdG.md.

 

Totodată, învinuiţi de participare la jaf sunt numiţi oamenii de afaceri Victor şi Viorel Țopa şi businessman-ul, numit şi raiderul nr. din CSI, Veaceslav Platon.

 

În acelaşi timp, lui Ilan Şor, care figurează în ambele rapoarte ale companiei Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în furtul din sistemul bancar, îi revine în film rolul unui investitor care a avut doar de suferit financiar din cauza influenţei persoanelor respective asupra activităţii BEM. Partidul Şor neagă că ar avea vreo atribuţie cu filmul care îl favorizează pe liderul formaţiunii, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului susţine că nu a fost sesizată despre vreo încălcare prin difuzarea filmului cu autori necunoscuţi.

 

Producţia video este, de fapt, realizată de Partidul Şor, iar în ianuarie curent a fost difuzată la Taraclia în cadrul unei prezentări cu uşile închise, scrie publicaţia NewsMaker.

 

Potrivit filmului, în momentul în care Ilan Şor a preluat şefia Consiliului de Administraţie al BEM, instituţia bancară înregistra deja pierderi de trei miliarde de lei drept, „gaură financiară” care ar fi fost generată de creditele neperformante acordate de fosta conducere a băncii, Grigore Gacikevici.

 

Autorii proiecţiei susţin însă că încă de la început, la conducerea BEM au ajuns persoane „cu reputaţie  şi scopuri îndoielnice”, iar că la momentul când pachetul majoritar al acţiunilor a fost transmis în proprietate privată, „în perimetrul băncii roiau aceleaşi persoane care au dus banca la falimentare un sfert de veac mai târziu”.

 

În acest sens este invocat că în 1995, când în urma unei emisii de acţiuni statul a pierdut statutul de acţionar majoritar, unul dintre membrii Consiliului de administraţie al BEM era Gheorghe Filat, „o rudă apropiată” a lui Vlad Filat, iar Grigore Gacikevici şi Alexandru Gusev activau în Secţia documente de de valoare a BEM.

 

Autorii spun că principalii vinovaţi de „viitorul dezastruos” al băncii se fac Filat, Gacikevici şi persoane din anturajul acestora, care pe parcursul anilor au format „un tandem care se încălzea în jurul băncii”, în detrimentul cetăţenilor.

 

Ulterior, filmul aminteşte de perioada în care omul de afaceri Viorel Țopa a devenit director al băncii şi de credite neperformante acordate lui Victor Țopa sau Veaceslav Platon. „Dacă a şi suferit cineva în această istorie, atunci este vorba despre Ilan Şor. Una dintre cele trei bănci falimentate îi aparţinea lui. A pierdut un business stabil”, concluzionează autorii filmului, precizând că toate guvernele care s-au ocupat de lichidarea băncii au fost conduse de colegii lui Vlad Filat.

 

Este criticată şi compania Kroll, angajată de stat pentru elucidarea jafului din sistemul bancar. Autorii filmului califică Kroll-ul drept o instituţie care emite rapoarte cu rezultate pe placul clienţilor.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn