Pandemia aduce un nou tip de deseuri extrem de periculoase. Masti si manusi, posibil contaminate, sunt imprastiate pe strazi. Acestea sunt daunatoare si pentru mediu. Tonele de echipamente colectate in fiecare zi din spitalele noastre se maruntesc, dar nu se recicleaza. Daca in alte state exista deja campanii prin care oamenii sunt indemnati sa nu arunce acest tip de deseu la intamplare, la noi problema nu a fost pusa in discutie de autoritati.  

Masti, manusi si alte echipamente de protectie ajung acum aruncate pe strazi, pe plaje sau in mari si oceane.  

La noi, din martie de cand a inceput pandemia, alaturi de pungile de plastic, care uratesc strazile, au aparut mastile.  

Iar din spitalele din tara, in fiecare zi tone de echipamente medicale folosite de medici pentru a se proteja de coronavirus ajung la gunoi. Numai de la Urgenta, acolo unde se trateaza, 80 de pacienti cu Covid, se colecteaza zilnic, in medie 300 de kilograme de deseuri.  

Igor CUROV, VICEDIRECTOR MEDICAL, INSTITUTUL DE MEDICINA URGENTA": “Pentru 24 de ore in total, noi acumulam aproximativ de la 200 pana la 300 de kilograme de deseuri periculoase. Toate deseurile sunt sortate. Combinezoane, echipament de protectie separat. Lucruri ce tin de alimentatia pacientilor in saci separati.”

Gunoiul este dezinfectat in sectie, intr-un loc special, iar mai apoi depozitat in saci.  

Mihail CIOCANU, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE MEDICINA URGENTA: “Se colecteaza in saci speciali, saci de culoare galbena, pe sectii, unde se depoziteaza maxim pentru doua ore.”

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "Doar in aceasta dimineata, s-au adunat aproximativ 90 de saci cu deseuri medicale. Tomberoanele se dezinfecteaza de doua ori pe zi, iar de la atata clor asfaltul s-a albit deja."

In cazul in care echipamentele si celelalte deseuri nu sunt dezinfectate, pericolul de contaminare ramane.  

Mihail CIOCANU, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE MEDICINA URGENTA: “In jur de 4 sau 5 zile. Sunt studii care demonstreaza ca acest virus ramane pe aceste suprafete.”

Alexandru munceste de un an la o companie de colectare a deseurilor medicale. Imbracat cu un halat de unica folosinta, masca, manusi si viziera, acesta urca tomberoanele in masina.

Drumul deseurilor continua la o companie care le colecteaza, iar mai apoi le distruge cu ajutorul unui aparat performant.

Maxim CASIAN, MANAGER COMPANIE DE COLECTARE A DESEURILOR:  “Are loc tratarea cu abur, maruntirea preliminara. Tratarea sub 136 de grade Celsius, unde mor toate microorganismele.”

Ulterior, deseurile prind o alta forma - bucatile de plastic se fac mici, dar raman la fel de daunatoare pentru mediu.  

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:Toate combinezoanele, mastile, manusile, dar si alte deseuri medicale ajung sa arate asa. Aceste deseuri ajung la groapa de gunoi.”

Managerul companiei ne-a spus ca odata cu pandemia, aici ajunge de trei mai mult gunoi.  

Maxim CASIAN, MANAGER: “Inainte de a incepe pandemia, prelucram pana la 8 tone pe luna, de cand cu pandemia avem 20 de tone.”

Potrivit reprezentantilor de la Agentia Mediului, aceste deseuri nu pot fi reciclate in Moldova.

Galina NOROCE, SEF SERVICIU INFORMATII DE MEDIU, EDUCATIE SI CONSTIENTIZARE ECOLOGICA: “Noi cu regret nu avem o economie circulara, avem o economie liniara si respectiv deseurile ajung de multe ori acolo unde amprenta asupra mediului este si mai grea.”

In Romania, de exemplu, o parte din aceste deseuri sunt arse la cele noua crematorii speciale. Iar cateva ONG-uri au lansat o campanie prin care indeamna oamenii sa nu le arunce la intamplare, plasand cosuri speciale la intrarile in supermarketuri. Specialistii nostri de la ANSP, sustin ca mastile si manusile folosite in conditii casnice le aruncam in cosul de gunoi obisnuit.  

Natalia SILITARI, SEF DIRECTIA PROMOVARE A SANATATII: „Ca sa nu se molipseasca este important sa apuce de urechiusa  si sa fie aruncata intr-o lada de gunoi unde este capac ca sa nu fie impastiat acest virus."

La noi nu exista o strategie nationala in privinta acestui tip de deseuri, el fiind clasificat doar ca deseu medical. Ministerul Mediului si cel al Sanatatii nu au anuntat ca ar fi pus in discutie acest subiect. Cert e ca pe langa criza economica, coronavirusul adanceste la nivel mondial si criza de mediu, iar ecologistii cer liderilor lumii sa ia masuri urgente si drastice in aceasta privinta.