Ostasii cazuti in campul de lupta in timpul razboiului de pe Nistru au fost astazi comemorati la Causeni. Acolo au fost organizate ceremonii cu ocazia implinirii a 26 de ani de la luptele sangeroase date in Tighina, in urma carora Moldova a pierdut Banderul. Prezenti au fost si voluntarii care au luptat, acestia fiind decorati cu medalii.

Publicat:19.06.2018, 15:59

Cei veniti astazi la Causeni sa comemoreze ostasii cazuti pe campul de lupta au depus flori la monumentul voluntarilor. 

“Dupa atatia ani raman doar amintiri, dar amprenta care a ramas de la razboi credca va dura mult timp si va fi o durere pentru multi ani inainte.”

 Printre cei prezenti la eveniment au fost si voluntari, care au luptat in razboiul de pe Nistru. Acestia au fost decorati cu medalii si au primit diplome.

“Am luptat atunci, am gandit sa facem o tara frumoasa prospera. Suntem bucurosi ca suntem in viata si comemoram pe camarazii care s-au dus din viata.”

“E jale mare o fost greu, am luptat asa a fost soarta ce sa facem.”

 Iar oficialii au tinut discursuri.

Grigorie REPESCIUC, PRIMARUL ORASULUI CAUSENI:Confruntarile sangeroase de pe Nistru din anul 1992, care din pacate nu au putut fi evitate s-au soldat cu sute de morti si mii de raniti. Politistii si voluntarii dimpotriva au mers cu arma in mana riscandu-si propriile veti pentru a apara vatra strabuna.”

 Razboiul de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992, in ziua in care Republica Moldova adera la ONU. Regiunea transnistreana isi declarase deja independenta, nerecunoscuta nici pana astazi de niciun stat din lume. La 26 de ani de la izbucnirea conflictului, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Autoritatile de la Chisinau au cerut Rusiei sa-si retraga armata de pe teritoriul tarii noastre. Moscova insa refuza sa o faca.