O rezolutie critica la adresa Republicii Moldova fost adoptata astazi de Parlamentul European. Oficialii au criticat guvernarea de la noi pentru ca nu ar raspunde la ingrijorarile eurodeputatilor. Demnitarii au enumerat regresele tarii noastre si s-au declarat dezamagiti. La Strasbourg au fost si cativa deputati democrati, care sustin ca aceste opinii sunt, de fapt, comentarii politice. Ieri, Parlamentul European s-a reunit in sedinta pentru a dezbate raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova si UE.

Publicat:14.11.2018, 12:59

Au fost 396 voturi "pentru", 76 "impotriva" si 186 - abtineri. 

Vezi mai jos schema cu voturile:

 

Textul complet al Rezolutiei:

Parlamentul European acuza repetat Moldova de justitie selectiva, progres limitat in combaterea coruptiei, presiune asupra liderilor opozitiei si incercari de a slabi presa independenta.

Rezolutia vine la patru ani de la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana si stipuleaza ca pe langa anumite progrese, Moldova mai are de lucrat la capitolul reforme politice.

Deputatii de acolo spun ca tara noastra inregistreaza regrese in privinta standardelor democratice, facand referire la ultimele alegeri locale din Chisinau si cer ca raportul Kroll 2 in cazul furtului miliardului sa fie facut public integral, iar autoritatile de la noi sa nu renunte la examinarea cazului in care este vizat primarul de Orhei, Ilan Sor.

In rezolutie, oficialii observa, cu preocupare, ca presa este monopolizata si condamna extradarea recenta a profesorilor turci din cauza pretinselor legaturi ale acestora cu miscarea Gulen.

DECLARATIILE LUI PETRAS AUSTREVICIUS