Google+

Pe campuri munca este in toi. Agricultorii au inceput recoltarea porumbului si sunt multumiti ca in acest an roada este mai buna decat in anii precedenti - VIDEO

Pe campuri munca este in toi. Agricultorii au inceput recoltarea porumbului si sunt multumiti ca in acest an roada este mai buna decat in anii precedenti - VIDEO
Embed:

Fermierii au inceput recoltarea porumbului, asa ca pe campuri munca este in toi. Agricultorii lucreaza de zor, cat timpul de afara le permite, pentru ca porumbul sa nu se strice de lan. Sunt multumiti ca in acest an roada este mai buna decat in anii precedenti.

 

Fermierul Nicolae Fachira din Causeni asemanat porumb pe o suprafata de 180 de hectare, iar acum cateva zile a inceput sa stranga roada. Ii este frica, insa, ca in acest an recolta ar putea fi mai putina din cauza secetei din primavara. 

 

Nicolae FACHIRA, AGRICULTOR: "Nu-i rau porumbul este bun. I s-a dat de doua ori ingrasaminte, s-a dezvoltat normal."

 

La vanzare nu se grabeste, insa. Va tine porumbul in hambare, asteptand ca la iarna sa il poata da la un pret mai bun.  

 

Nicolae FACHIRA, AGRICULTOR: "Il depozitam asteptam un timp mai bun pentru al vinde. Noi o sa ne straduim sa gasim preturi bune pentru ca sa avem un vebit bun. Gospodaria a suportat foarte mari cheltuieli."

 

 De pe un hectar agricultorul strange aproape sapte tone de porumb, cu aproape o tona mai mult decat anul trecut. 

 

Nicolae FACHIRA, AGRICULTOR: "Am cumparat tehnica performanta anul acesta. Am luat credite pentru tehnica."

 

Muncitorii spun ca au inceput recoltarea acum trei zile si pana saptamana viitoare o vor si incheia. 

 

Andrei STERPU, COMBINER: "Sa nu ploaie il strangem cat timpul de afara e bun. Peurma mai bine se pastreaza, il pui in depozit si pana la primavara se pastreaza."

 

Lucratorii incep munca in zori si sunt in camp pana la apusul soarelui. Se grabesc sa reuseasca sa stranga porumbul inainte ca sa se strice. 

 

Dumitru EMILIANOV, TRACTORIST: "Dimineata la cinci ne sculam si ajungem acasa la unu seara. Trebuie stransa roada, o sa ne odihnim la iarna, amu trebuie de recoltat la vreme."

 

Ion BRAGAN: "Noi am reusit sa dam ingrasaminte la porumb inainte de ploita si mi s-a primit roada foarte mult."

 

Potrivit Directiei Agricultura si Alimentatie din raionul Causeni, pretul  porumbului a scazut in aceasta perioada - un kilogram de seminte costa doi lei si 20 de bani. 

 

Sergiu OSADCI, SEF INTERIMAR DIRECTIA AGRICULTURA CAUSENI: "Imediat dupa ce recolteaza roada, urmeaza a fi prelucrate suprafetele. La momentul de fata mai avem inca trei mii de hectare de recoltat."

 

Potrivit responsabililor de la Ministerul Agriculturii in acest an in toata tara au fost semanate 480 de mii de hectare de porumb si aproximativ un sfert din recolta a fost deja recoltat. Responsabilii spun ca roada din aceasta toamna este mai bogata decat anul trecut.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn