Dupa ce la sfarsitul anului trecut 4 persoane au fost retinute de CNA, pentru ca ar fi intervenit in sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor, presedintele CSM afirma ca problema a fost rezolvata. Totusi, Victor Micu spune ca nu poate oferi garantii pentru ca moldovenii sunt... inventivi. Autoritatile au lansat astazi o campanie de informare prin care vor sa le explice cetatenilor cum pot sa verifice on-line evolutia procesului lor de judecata.
Marta ELISEEV, SPECIALIST: ”aici scriem reclamantul, paratul, salvam si apasam repartizare”
In mod normal, programul repartizeaza aleatoriu dosarele judecatorilor. S-au gasit insa anul trecut 4 angajati ai Judecatoriei Rascani, dar si vicepresedintele CSJ Svetlana Filincova, care au putut fenta sistemul. Potrivit presedintelui CSM, schema era foarte simpla: din lista judecatorilor care urmau sa primeasca dosare, erau exclusi toti cu exceptia unuia si, astfel, dosarul ii revenea anume acestuia. Acum Victor Micu spune ca problema a fost rezolvata.
Victor MICU, PRESEDINTE CSM: ”Pana atunci se dadea aceasta sarcina grefierului, acum se da unei persoane, numita de presedintele CSM.”
Cu toate acestea, Micu nu poate da asigurari ca sistemul nu va mai fi fisurat vreodata.
Victor MICU, PRESEDINTE CSM: ”mi-e greu sa ofer garantii, pentru ca oamenii de la noi sunt foarte inventivi.”
Autoritatile au lansat astazi o campanie de informare, ca sa le spuna oamenilor ca pot sa verifice si on-line informatii despre un anumit proces de judecata. In plus, deja de un an, toate procesele sunt inregistrate audio.
Corina VARVARICI, GREFIER: ”aici noi apasam play si cand se incheie sedinta, apasam stop.”
Dupa intocmirea procesului verbal al sedintei, toate partile implicate in proces au dreptul sa solicite pe CD o copie a inregistrarii audio.
Victor MICU, PRESEDINTE CSM: ”taxa de stat este 20 de lei.”
Nu multi insa sunt cei care solicita o inregistrare. Numai la judecatoria Ciocana, din 9045 de dosare doar 50 de persoane au cerut copii. Potrivit autoritatilor, sistemul functioneaza deja de aproape un an in toate judecatoriile din tara. Acum un an Statele Unite au donat instantelor din Republica Moldova 200 de computere, 200 de imprimante si 30 de scannere, in valoare totala de 327 254 de dolari, dar si echipament IT pentru inregistrarea sedintelor audio.