In jur de 17 persoane care au obtinut recent permise de conducere ar putea sa ramana fara ele.

Publicat:13.09.2016, 12:17

Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV: “Anuntul a fost facut astazi de catre reprezentantii interprinderii Registru, potrivit carora, exista posibilitatea ca permisele sus mentionate sa fi fost obtinute ilegal. In acest context, astazi angajatii CNA au efectuat perchezitii la domiciliul unui angajat de la Registru si a pornit trei cauze penale pe numele acestuia, dar si a catorva intermediari de-a lui. Potrivit CNA, suspectul, fiind angajat la interprindere, ar fi favorizat contra plata promovarea examenului practic si teoretic pentru obtinerea permisului de conducere mai multor persoane. Pentru a promova examenele, viitorii soferi, plateau in jur de 550 de euro. De cealalta parte, cei de la Registru spun ca au demis toti cei 12 angajati ai departamentului responsabil de calificarea soferilor, dupa ce cu ceva timp in urma ar fi depistat aceste ilegalitati. In urma perchezitiilor de astazi, ofiterii CNA au gasit mai multe dosare personale ale candidatilor care deja au obtinut permisul de conducere, iar cel de la Registru au creat o comisie care va decide daca acestea au fost obtinute legal. Cna sustine ca urmeaza sa stabileasca daca ceilalti 11 angajati demisi, sunt implicati in aceasta schema.”
Comunicatul emis de Registru:

"Potrivit Serviciului de presa al CRIS „Registru”, este vorba de 12 angajati cu functii de examinatori ai conducatorilor auto din municipiul Chisinau.

Totodata, Departamentul Identificare Inmatriculare a Transportului si Calificare Auto (DIÎTCA) a initiat, în premiera, procedura de anulare a 17 permise auto obtinute prin frauda. Actiunile respective se înscriu în setul de masuri initiate de Ministerul Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiilor, care au ca scop excluderea coruptiei si asigurarea unor conditii transparente pentru obtinerea permisului de conducere. 

În cadrul anchetei s-a constatat ca a fost admisa calificarea nejustificata la proba practica a mai multor candidati. Dovada a abaterilor mentionate sînt contrapunerea punctelor de penalizare din chestionarul fiecarui candidat cu înregistrarile video si calificativul atribuit. De asemenea, au fost acumulate probe care demonstreaza obtinerea permiselor de conducere de catre unii candidati prin fraudare.

Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie au efectuat astazi mai multe perchezitii atît la sediul DIÎTCA, cît si la domiciliul unor persoane terte implicate în favorizarea obtinerii permiselor auto. Actiunile au ca scop colectarea probelor ce ar confirma obtinerea frauduloasa a permiselor de conducere, precum si implicarea angajatilor din cadrul ÎS CRIS „Registru” în actiuni ilicite."