Premierul i-a luat la rost astazi pe presedintii raioanelor afectate de ploile abundente din ultima perioada. In prezenta presei, Pavel Filip s-a aratat nemultumit de modul in care s-au organizat primarii in localitati dupa furtunile recente. De cealalta parte, unii presedinti de raioane spun ca si-au facut datoria corect.

Publicat:21.06.2016, 15:51

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Nu toate autoritatile au reactionat, nu toti primarii erau de gasit./ Cand serviciul Meteo vine cu avertizari, asta nu este doar pentru buletinele de stiri, ci pentru autoritati, ca sa intruneasca imediat comisiile.”

In fata camerelor de filmat aliniate in sala de sedinte, premierul i-am musturluit pe cei 11 presedinti de raioane pe care i-a chemat la sedinta.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Modul de organizare nu ma satisface, e greu pentru un primar sa se scoale dimineata, sa mearga sa inspecteze casele?”

Pavel Filip le-a dat acestora 72 de ore ca sa prezinte toate informatiile despre pagubele in urma intemperiilor. Mai mult, pentru ca unii primari ar fi prezentat informatii eronate, a fost creata o comisie care va verifica daca ei ofera date veridice, iar vinovatii vor fi dati pe mana organelor de drept. Premierul nu a precizat la edilii caror localitati se refera si nici nu le-a permis presedintilor de raioane sa se justifice, cat presa a fost in sala. Dupa sedinta, unii ne-au spus ca nu stiu  la ce s-a referit seful executivului.

PRESEDINTE RAION UNGHENI: ”In Ungheni nu s-au prezentat informatii eronate.”

PRESEDINTE RAION SOLDANESTI: ”La noi toti au actionat prompt.”  

Potrivit celor de la Situatii Exceptionale, in total, au fost afectate 131 de localitati din 12 raioane.

Mihail HARABAGIU, SEF SPCSE: ”Fara energie electrica au ramas 107 localitati, din 11 raioane. Raman fara energie electrica 12 localitati din 2 raioane.”

Valoarea prejudiciilor nu a fost estimata deocamdata. In urma furtunilor cu grindina de sambata sute de case au ramas cu acoperisurile ciuruite, iar 158 de kilometri de drum au fost distrusi.