Google+

Preturile la carburanti trebuiau sa scada demult, iar aceasta ieftinire operata de statiile de alimentare va fi de scurta durata. Veaceslav Ionita spune ca petrolul s-a ieftinit pe piata internatioala inca de la inceputul anului - VIDEO

Preturile la carburanti trebuiau sa scada demult, iar aceasta ieftinire operata de statiile de alimentare va fi de scurta durata. Veaceslav Ionita spune ca petrolul s-a ieftinit pe piata internatioala inca de la inceputul anului - VIDEO
Embed:

Preturile la carburanti trebuiau sa scada demult, iar aceasta ieftinire la combustibil operata de statiile de alimentare din tara va fi de scurta durata. Economistul Veaceslav Ionita ne-a spus ca petrolul s-a ieftinit pe piata internatioala inca de la inceputul anului, iar tarifele scazute de acum sunt mai mult o actiune de publicitate.


Cateva retele de statii de alimentare din tara au afisat inca de acum doua zile preturi mai mici la benzina, motorina si gaz. Soferii au apreciat ieftinirea.

 

“-Soferii ce zic? - Pana cand sunt uimiti ca s-a ieftinit si tot dau asa intrebare. Cum dvs, pe cat timp o sa tina.”

“Cand aduna recolta, atunci ridica preturile ca sa ia bani de la moldovenii muncitori. Acum, poftim, ieftinesc.”

“Iata sotia, la ea e pe motorina si ea e multumita. - Si cine o achita? - Clar ca eu.”Dar tot nu ar fi suficient, spun conducatorii auto.

“20, 50 de bani, un leu. Care este diferenta, 2-3 procente? Nu cred ca asta are esenta mare.”

“- La cat ar trebui sa coboare? - La un dolar. - Pai unde ati vazut preturi atat de mici? - Pai dupa lefurile noastre.”

“-E haos. - De ce? - Pai ar trebui sa fie un pret standard, m-am pornit cu o suma de bani si sa stiu sa imi ajunga.”

 

De fapt, petrolul s-a ieftinit demult pe piata internationala.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC “IDIS-VIITORUL”: “Noi trebuie sa fim deranjati si sa ne gandim ce fac petrolistii cu noi, atunci cand preturile pe piata internationala scad. Ele au scazut in decembrie, ianuarie, februarie, iar la noi in Moldova cineva a simtit ca a scazut?”

 

 Ionita banuieste ca la mijloc ar fi vorba de o miscare de PR.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC “IDIS-VIITORUL”: “Scaderea dupa metodologie cred ca este facuta ca sa ne creeze senzatia ca noua metodologie este una atat de buna ca au scazut preturile.”

 

ANRE ne-a spus ca noua metodologie de calcul a preturilor la carburanti conform careia orice petrolist isi stabileste propriile tarife, fara sa mai fie impus un plafon, intra in vigoare abia astazi. Ceea ce au facut zilele trecute operatorii puteau face demult, pentru ca agentia nu le-a interzis niciodata petrolistilor sa coboare preturile, ci doar sa nu depaseasca o limita cand e vorba de majorare.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC “IDIS-VIITORUL”: “Lunile urmatoare vom avea o inviorare a preturilor. Ele vor creste putin, de aceea noi beneficii de la aceasta scadere nu o sa simtim pe mult timp.”

 

Astazi, ANRE nu are date cumulate cu privire la ieftinirea operata de benzinarii. Cateva retele mari din tara ne-au confirmat ca au afisat tarife mai mici.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn