Puncte de colectare pentru deseurile electrice si electronice au aparut in capitala. Cateva tomberoane au fost instalate in cateva institutii publice din Chisinau, iar in urmatoarele doua saptamani vor fi aduse alte peste 70 de bene de acest fel. Proiectul, initiat de un ONG in colaborare cu ministerul agriculturii, isi propune sa reduca nivelul de poluare a mediului.

Publicat:11.12.2018, 17:44Daca pana in prezent deseurile electrice si electronice erau aruncate in tomberoanele obisnuite, de acum incolo acestea vor putea fi colectate in tomberoane speciale. Primele bene au fost instale deja la primarie, la ministerul agriculturii si la agentia serviciilor publice din capitala. Altele urmeaza sa fie montate timp de doua saptamani in mai multe cladiri publice si centre comerciale.

“Daca avem telefoane mobile mai vechi sau componente, alte gadgeturi, comod sa le aruncam in acest tomberon.”

Deseurile colectate vor fi exportate in Romania, unde vor fi reciclate.

Svetlana BOLOGAN, SEF DIRECTIE POLITICI DE MANAGEMENT A DESEURILOR SI SUBSTANTELOR CHIMICE: “Noi nu avem inca capacitati in Republica Moldova si nici nu putem sa cream conditii prea mari de valorificare.”

Locuitorii capitalei recunosc ca arunca deseurile electronice si electrice laolalta cu restul gunoiului, asa ca au salutat aceasta initiativa. 

“Se aruncau cu toate deseurile, dar acum va fi  foarte bine daca sa fie selectate pentru sanatatea populatiei, pentru generatiile care vin.”

“Ma gandesc ca daca lumea o sa pastreze si o sa se foloseasca civilizat de tomberoanele date cred ca o sa fie bine, inainte era negativ pentru sanatatea noastra, acum daca o sa le colecteze unde trebuie, cred ca o sa avem numai ecologie.”

Initiatorii proiectului spun ca isi doresc ca acesta sa fie implementat la nivel national. 

Aurelia BAHNARU, VICEDIRECTORUL ASOCIATIEI DE VALORIFICARE A DESEURILOR: “Ne-am propus sa cream infrastructura minima, sa implicam toti participantii in activitati. Vom avea o colaboarere nemijlocita ca sa gasim solutii sa extindem proiectul.”

 Implementarea proiectului Oras curat cu e- Deseu Reciclat a fost posibila datorita unui grant de 45 de mii de dolari oferit de Programul de Granturi Mici al Facilitatii Globale de Mediu, implementat de PNUD.