Rapoarte financiare si bon de plata la biserica. Desi pare ciudat, este adevarat. Se intampla la Ghidighici unde preotul elibereaza bon pentru donatii, cununii sau inmormantari, iar lunar publica veniturile si cheltuielile pe site. Localnicii sunt impresionati si spun ca aceasta practica ar trebui urmata de toate bisericile din tara. La solicitarea noastra, insa, Mitropolia Moldovei nu a comentat acest subiect.

Publicat:23.04.2018, 19:05

“Au fost procurate inca singatoare noi. Iata s-o achitat o suma de 846 de lei. E important ca lumea sa cunoasca ca exista aceste cheltuieli. Si deja activitatile noastre saptamanale, impartasirea celor varstnici, interviuri.”

 Maxim Melinti, preotul din Ghidighici spune ca vrea ca oamenii sa isi recapete increderea in biserica, iar primul pas pe care l-a facut a fost sa asigure transparenta in activitate. S-a inspirat de la americani, ne povesteste el, asa ca intocmeste lunar rapoarte financiare, pe care le plaseaza online.

Maxim MELINTI, PREOT COMUNA GHIDIGHICI: Oamenii care fac donatii primesc si anumite certificate, care confirma sumele care au donat ei. Avem si regula de a oferi anumite bonuri, daca au oferit contributii la botez sau cumetrie.”

 In primele trei luni ale anului s-au adunat 40 de mii de lei. Raportul pentru aprilie inca nu a fost incheiat.

Maxim MELINTI, PREOT COMUNA GHIDIGHICI: Fiecare contributie la activitatea bisericii in masura in care doreste si poate el. Nu este impus nimeni cu nimic. Toate sumele sunt cheltuite pentru achitarea facturilor la gaz, lumina, apa.”

 Datele pot fi gasite si pe pagina de facebook a Bisericii Ghidighici. Fie ca merg sau nu la biserica, oamenii din sat spun ca sunt la curent cu fiecare cheltuiala facuta de preot.

”Tot ce se ingramadeste, pe ce cheltuie si cum da, pe ce plateste, lumina, gaz.”

“Lasa sa arate la lume, daca lumea poate ajuta, daca intr-adevar face pentru sat.” 


Cei care intra in lacas spun ca lasa neaparat o donatie. 

“Atunci cand intram clar ca mai punem ceva pe saltaras. “

“Cat ma lasa inima. Doua-trei sute de lei.”

 Satenii spun ca practica ar trebui sa fie preluata de toate bisericile din Moldova. 

“Corupti. - Asa ii numiti? -De ce asa ii numiti? - Pentru ca ei singuri cer, pentru ferestre.”

“Eu sudui, nu am ochi sa ii vad. - Pe cine? - Pe toti?”

Am luat legatura cu serviciul de presa al Mitropoliei Moldovei, institutie careia i se subordoneaza biserica de la Ghidighici.  Responsabilii de acolo ne-au spus ca nu stiu despre practica preotului de la Ghidighici si ca vor reveni cu un comentariu mai tarziu.