Parlamentul Britanic a respins, miercuri seara, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord.

Publicat:13.03.2019, 20:23

Parlamentarii au votat pentru amendamentul propus de  deputata conservatoare Caroline Spelman, care excludea o iesire din Uniunea Europeana fara acord, cu 312 voturi la 308, informeaza The Guardian.

Aceasta hotarâre nu are caracter constrângator juridic - si nu exclude o parasire a Uniunii Europene (UE) de catre Regatul Unit -, însa parlamentarii pot sa se pronunte, astfel, prin vot asupra unei amânari a Brexitului.

Parlamentarii britanici urmeaza sa se pronunte joi asupra unei eventuale amânari a Brexitului, prevazut la 29 martie.

În cazul în care ei vor hotârî o amânare - care este necesar sa fie acceptata de UE -, regatul nu va iesi din Uniune, asa cum a planuit pâna în prezent, la 29 martie.

Parlamentul britanic a respins marti acordul privind Brexit


Ecuatia dificila a Brexitului a devenit si mai confuza, dupa ce Parlamentul britanic a respins pentru a doua oara acordul privind iesirea Regatului din Uniune.

Theresa May a pierdut votul marti seara, la o diferenta majora, de 149 de voturi. Camera Comunelor va vota din nou în aceasta seara, pentru a decide daca Regatul Unit ar trebui sa paraseasca Uniunea Europeana, pe 29 martie, fara Acord.

Iar daca parlamentarii nu vor sustine nici aceasta varianta ar mai urma un vot, joi, pentru o eventuala amânare a Brexitului.

Cu vocea aproape pierduta dupa maratonul de negocieri din ultimele sapatamâni, Theresa May si-a sustinut din nou în Parlament convingerile.

Theresa May, premierul Marii Britanii: “Vreau sa parasim Uniunea Europeana cu un acord bun. Cred ca avem un acord bun. Da, un Brexit dur e mai bun decât o întelegere proasta. Dar noi am depus eforturi ca Regatul sa iasa din Uniune pe 29 martie, si sa faca asta având un acord bun.”


În ciuda încapatânarii cu care a promovat acordul pentru Brexit, Theresa May a suferit, marti seara, o a doua înfrângere în Parlament. Alesii nu s-au lasat impresionati de modificarile aduse pe ultima suta de metri intelegerii cu europenii si au respins-o vehement.

Prin urmare, parlamentul trebuie sa decida in aceasta seara daca accepta un Brexit fara acord.

Jeremy Corbyn, liderul laburistilor britanici: ″În urma cu câteva saptamâni, premierul le cerea alesilor conservatori sa nu scoata din discutie Brexitul fara acord. Cum va vota ea în seara aceasta?”


Theresa May, premierul Marii Britanii: “Voi vota pentru motiunea depusa de guvernul meu.”


Bruxelles-ul a primit anuntul cu dezamagire si îngrijorare.

Michel Barnier, negociator european: “Ne aflam într-un moment grav. Riscul unui Brexit, chiar si accidental, fara acord e foarte ridicat. Va recomanda sa nu subestimati acest risc sau consecintele sale.”


Totusi, un Brexit dur este un scenariu neplauzibil intrucât ar atrage riscuri majore pentru economie, comert, imigratie si sistemul de sanatate. Prin urmare, Camera Comunelor ar urma sa se pronunte joi si asupra unei eventuale amânari a datei Brexitului. Europenii vor insa o “justificare credibila” pentru a accepta extinderea procesului de “divort”.

Guy Verhofstadt, coordonator al Parlamentului European pentru Brexit: “Sunt împotriva oricarei extensii de o zi, o saptamâna sau chiar 24 de ore daca Camera Comunelor nu precizeaza clar ce vrea. Va rog, hotarâti-va la Londra, fiindca incertitudinea nu poate continua.”


Chiar daca liderii europeni vor accepta o amânare si, implicit, reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complica situatia obligand Regatul sa organizeze scrutinul. Asa stând lucrurile, parlamentarii pro-europeni, chiar si liderul laburistilor, au reluat deja discutia despre repetarea referendumului privind Brexitul.

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!  

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.