La 94 de ani, fostul suveran al Romaniei se retrage din viata publica din cauza bolii grave de care sufera, a anuntat Consiliul Regal miercuri dupa-amiaza.

Publicat:02.03.2016, 16:01

Regele a fost supus in Elvetia unei interventii chirurgicale, deoarece sufera de leucemie cronica si cancer cu metastaze. Interventia s-a incheiat cu succes. In perioada urmatoare, fostul suveran va trebui sa urmeze un tratament complex si de durata, care il impiedica sa apara in public, au anuntat reprezentantii Consiliului Regal. Custode al Coroanei in urmatoarea perioada va fi Principesa Margareta.

Vezi si: INFOGRAFIC - Casa Regala a Romaniei

Regele Mihai

In ultima perioada au aparut controverse privind faptul ca regele nu a mai fost vazut in public din noiembrie 2014.

Declaratia Consiliului Regal:

Consiliul Regal s-a intrunit in a cincea sesiune, marti 1 si miercuri 2 martie 2016, la cererea Majestatii Sale Regelui, la Morges, in Elvetia.

Consiliul Regal a luat nota de starea de sanatate a Majestatii Sale, care a fost supus recent unei operatii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicala sunt: “carcinom epidermoid metastazant” si “leucemie cronica”.

Majestatea Sa urmeaza un tratament complex si solicitant, care il impiedica sa apara in public, si va petrece, de aici inainte, o perioada de refacere.

Regele Mihai I a decis sa transmita urmatorul mesaj:

In ultimele saptamani, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Aceasta situatie vine in anul in care Familia si Tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei si a Statului Roman modern.

Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal sa-si continue menirea si sa prezinte sfatul sau Custodelui Coroanei.

Mihai R

1 martie 2016

Consiliul Regal a fost primit de Majestatea Sa Regele in dimineata de miercuri 2 martie 2016.

Conform Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, Consiliul Regal ramane la dispozitia Custodelui Coroanei.

mesajul Regelui Mihai I

Membrii Consilului Regal sunt Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Adrian Vasiliu, Anneli Ute Gabanyi, Guy Pochelon si Ioan Luca Vlad, secretar al Consiliului Regal.