Presedintele Chinei, Xi Jinping, i-a omagiat marti pe "eroii din razboiul poporului chinez impotriva COVID-19", laudand felul in care tara sa a gestionat aceasta criza, pe care a calificat-o drept "o provocare", scrie Agerpres.

Publicat:08.09.2020, 13:58

Sfidand acuzatiile Statelor Unite si ale altor tari ca esecurile inregistrate in faza initiala a pandemiei au permis o raspandire mai rapida a coronavirusului, Xi Jinping a spus ca Beijingul a actionat tot timpul intr-un mod deschis si transparent si ca a adoptat masuri decisive care au salvat vieti.

"China a ajutat la salvarea a zeci de milioane de oameni in intreaga lume prin actiunile sale practice, aratand dorinta sincera a tarii de a construi un viitor comun si o comunitate pentru omenire", a spus presedintele chinez la o ceremonie la Marea Sala a Poporului la Beijing.

El a afirmat ca tara sa este prima mare economie care revine la crestere in timpul pandemiei, un fapt pe care il considera a fi o dovada a rezistentei si vitalitatii Chinei.

Xi Jinping l-a premiat pe Zhong Nanshan, inalt consilier medical si expert in coronavirus care a contribuit la stabilirea strategiei Chinei impotriva COVID-19, cu Medalia Republicii, cea mai mare onoare a tarii.

Nu a existat insa nicio mentionare a lui Li Wenliang, doctorul care a fost pedepsit pentru ca a transmis informatii despre noua boala infectioasa din Wuhan si a carui moarte de COVID-19 in februarie a declansat indignare la nivel national, comenteaza Reuters.

Propaganda oficiala, preluata in cor de media de stat, crediteaza de cateva luni Partidul Comunist Chinez (PCC) si modul in care a reactionat pentru cvasi-eradicarea virusului de pe teritoriul national, remarca AFP, care aminteste ca, oficial, China inregistreaza doar 4.634 de morti de COVID-19 de la izbucnirea epidemiei.

Autoritatile chineze s-au confruntat cu critici in tara si in strainatate in primele zile ale pandemiei, unii spunand despre aparitia COVID-19 ca ar fi 'Cernobilul chinez', facand referire la accidentul nuclear din URSS care a spulberat increderea in capacitatea autoritatilor sovietice de a guverna.

Autoritatile locale din Wuhan, orasul unde a fost identificat prima data coronavirusul, au fost acuzate ca au acoperit primele informatii, ceea ce a intarziat reactia de urgenta a tarii cu cel putin doua saptamani.

Insa pe masura ce infectarile s-au raspandit in intreaga lume, iar numarul lor a scazut la nivel intern, Beijingul a devenit mai sigur pe el, opunandu-se investigatiilor internationale asupra originilor pandemiei si spunand ca actiunile sale rapide au permis sa se castige timp pentru ca celelalte tari sa se pregateasca.

Sursa: