Curtea Europeana Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franta la plata unor despagubiri de 15.000 de euro pentru un copil afgan care a trait circa sase luni in tabara de migranti din Calais, cunoscuta si ca \'\'Jungla de la Calais\'\', informeaza DPA.

Publicat:28.02.2019, 15:51

În februarie 2016, când autoritatile franceze au intervenit si au demolat tabara, o instanta a ordonat plasarea în asistenta a copilului, atunci în vârsta de 12 ani. Ordinul nu a fost îndeplinit, iar copilul a ajuns într-un adapost improvizat în zona de nord ramasa din "Jungla". Dupa câteva luni, el a reusit sa ajunga în Regatul Unit, unde spera sa obtina azil, deoarece se refugiase în august 2015 din Afganistan.

"Din cauza esecului autoritatilor de a proteja reclamantul (...), acesta a petrecut sase luni într-un mediu evident necorespunzator pentru copii, caracterizat de insalubritate, precaritate si insecuritate", a stabilit CEDO.

Tabara de la Calais a fost demolata în întregime în octombrie 2016, dar refugiatii si migrantii care încercau sa traverseze Canalul Mânecii au continuat sa se adune în orasele-port franceze din regiune.