Conflictul militar dintre Armania si Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins, iar cel putin un elicopter azer a fost doborat in cea mai recenta confruntare dintre cele doua tari, informeaza BBC.

Premierul armean Nikol Pashiyan a anuntat ca din Azerbaidjan au fost lansate atacuri aeriene si focuri de artilerie. De cealalta parte, autoritatile azere au spus ca au raspuns la bombardamentele lansate de Armenia. Ambele parti au raportat victime in randul civililor.

Un conflict vechi de 40 de ani

Conflictul dintre cele doua tari exista de zeci de ani, insa s-a intensificat in ultimele luni. Ambele tari au facut parte din Uniunea Sovieta inainte de prabusirea ei, in 1991.

De peste 40 de ani, Armania si Azerbaidjan au o disputa pe tema regiunii Nagorno-Karabakh, recunoscuta la nivel international ca facand parte din Azerbidjan, dar controlata de etnicii armeni.

 

Luptele petrecute la granita dintre cele doua tari in luna iulie au dus la moartea a peste 16 oameni, printre care si un general azer, declansand manifestantii de amploare in capitala azera Baku. Oamenii iesiti in strada au cerut mobilizarea armatei si recapturarea regiunii Nagorno-Karabakh.

Ce spun cele doua parti

Ministrul Apararii din Armenia a declarat ca Azerbaidjan a lansat un atac asupra zonelor locuite de civili, inclusiv asupra capitalei regionale Stepanakert, duminica, la ora locala 8:10. Oficialul a spus ca fortele armene au doborat doua elicoptere si trei drone azere, distrugand si trei tancuri.

"Raspunsul nostru va fi proportional, iar puterea militaro-politica din Azerbaidjan poarta intreaga responsabilitate pentru aceasta situatie", a spus ministrul armean. Ulterior, purtatorul de cuvant Shushan Stepanyan a anuntat ca o femeie si un copil au fost ucisi si ca se verifica informatiile despre alte posibile victime.

Autoritatile locale din regiunea separatista au introdus Legea Martiala si "mobilizarea completa" a populatiei masculine.

Intre timp, Azerbaidjan a anuntat "o contra-ofensiva de-a lungul frontului, pentru a opri activitatea fortelor armene si protejarea populatiei civile".

Ministerul Apararii azer a raportat ca bombardamentele puternice desfasurate de Armenia asupra unor sate au dus la moartea sau ranirea unor civili. Totodata, infrastructura locala a fost afectata.

Autoritatile din Azerbaidjan au mai comunicat ca au pierdut un elicopter, dar ca echipajul acestuia a supravietuit. Totodata, a negat alte pierderi anuntate de partea armeana. In conflict ar fi fost distruse si 12 sisteme armene de aparare aeriana.

OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) incearca de multi ani sa medieze un acord intre cele doua tari.

Sursa: Digi24.ro