Google+

Se cauta vinovatul: "Butelia de gaz, care a exploadat in cafeneaua de la Piata Centrala nu avea ce cauta acolo". Reactia autoritatilor

Se cauta vinovatul: "Butelia de gaz, care a exploadat in cafeneaua de la Piata Centrala nu avea ce cauta acolo". Reactia autoritatilor
Embed:

Butelia de gaz, care a exploadat ieri in cafeneaua de la Piata Centrala nu avea ce cauta acolo deoarece utilizarea acesteia este interzisa. Cei de la Situatii Exeptionale spun ca aceasta cantina nu a fost verificata inainte de a primi autorizatie de functionare, deoarece legea nu-i obliga pe agentii economici sa aiba avizul pompierilor. Nu a fost supusa controlului nici in cadrul verificarilor initiate dupa incendiu de la Colectiv. Astazi la sedinta Comisiei municipale pentru Situatii Exceptionale, s-a decis ca localul sa ramana fara licenta de activitate pentru incalcarea normelor de securitate.

 

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR GENERAL: “Agentul Economic a folosit butelia de gaz si a incalcat legea cu buna stiinta...”

 

Desi folosea ilegal butelia cu gaz, totusi cafeneaua a primit autorizatie de la Directia Comert a Primariei. Responsabilii sustin ca nu au mers la fata locului pentru a vedea conditiile in care va activa agentul economic. A fost suficient avizul Centrului de Sanatate Publica nu insa si cel al pompierilor.

 

 Marcel ZAMBITCHI, SEF DIRECTIE COMERT: “Aici este responsabilitatea ...”

 

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR GENERAL: “Autorizatia a fost emisa in baza acceptului, de la Sanepid, iata cine a semnat...”

 

De cealalta parte, pompierii sustin ca din 2006, dupa ce a fost modificata legislatia, localurile pot functiona, fara avizul lor. Lunar insa pot fi efectuate controale la solicitarea agentului economic.

 

Denis MASAIEV, SPECIALIST PRINCIPAL, DSE: “Noi nu trebuie sa verificam...”

 

Totusi Procuratura Municipala, care a creat o celula de criza pe acest caz, a anuntat ca va verifica daca autoritatile locale si pompierii au vreo vina. 

 

Valeriu BODEAN, PROCUROR ADJUNCT INTERIMAR, PROCURATURA CHISINAU: “Grupul de lucru urmeaza sa verifice daca inspectia muncii, pompierii si Primaria erau obligati sa verifice acest local, iar daca erau obligati sa faca acest lucru, insa nu l-au facut, autoritatile publice ar putea fi sanctionate."

 

Cauza prealabila a izbucnirii incendiului se presupune a fi o defectiune a conexiunii la butelia de gaz, care a provocat o scurgere de gaze iar la contactul cu focul s-a produs explozia. Primaria a anuntat ca va initia controale in primul rand in cafenelele si restaurantele deschise recent. In acelasi timp, va fi emisa o dispozitie prin care agentii economici din Chisinau vor fi obligati de azi inainte sa aiba si avizul pompierilor.

 

Comisia municipala pentru Situatii Exceptionale a decis ca toti ranitii in incendiul de ieri sa primeasca un ajutor financiar din fondul de rezerva. Deocamdata insa nu a fost stabilita suma. Aseara administratoarea cafenelei si sotul acesteia au fost retinuti pentru 72 de ore.

 

Cei doi soti risca pana la 2 ani de inchisoare.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn