Google+

Seful Centrului de Sanatate Publica din Rezina, DEMIS dupa ce mai multi elevi din satul Cuizauca s-au intoxicat - VIDEO

Seful Centrului de Sanatate Publica din Rezina, DEMIS dupa ce mai multi elevi din satul Cuizauca s-au intoxicat - VIDEO
Embed:

Seful Centrului de Sanatate Publica din Rezina va fi demis dupa ce in mod repetat, mai multi elevi din satul Cuizauca s-au intoxicat cu insecticid. Anuntul a fost facut de catre Ministrul Sanatatii. Ruxanda Glavan considera ca acesta a dat dovada de lipsa de profesionalism. Specialistii sustin ca elevii nu ar fi trebuit sa revina la scoala atat timp cat nu s-au facut toate investigatiile. Din cauza incidentului copiii si-au prelungit vacanta, iar deocamdata nu se stie cand acestia vor reveni la ore.


Ieri, dupa mai multe zile de vacanta, elevii de la liceul din Cuizauca, Rezina au revenit la ore. La mai putin de 15 minute, copiii au inceput sa se simta rau.


Raisa TEUT, DIRECTOARE LICEU “Copiii au spus ca ii doare capul. I-am dus la cantina si le-am dat ceai si paine cu unt. Dupa aceasta am vazut ca numarul creste.”


Directoarea liceului spune ca dupa ce incaperile au fost aerisite, era convinsa ca pericolul a trecut.

 

Raisa TEUT, DIRECTOARE LICEU “In timpul vacantei s-a facut curatenie generala, s-a spalat toate mesele, sacunele. Nu se simtea miros de gaze.// Cum ati avut siguranta ca puteti incepe orele? Noua nimeni nu ne-a spus ca nu putem incepe. Medicina preventiva ne-a spus sa spalam cu detergent si sa aerisim. Noi am spalat cu detergent si am aerisit.”

 
36 de elevi au fost internati la spitalul din Rezina si Orhei. Marea majoritate se afla in sectia de pediatrie. 3 copii sunt insa la reanimare.

 

Nina POSTU, DIRECTOR, SPITALUL RAIONAL REZINA “Au venit cu dureri de cap, in gat. Au venit specialistii de la Centrul Mamei si a Copilului si in colaborare cu ei le-am acordat toata asistenta. Acestia vor mai ramane cateva zile in spital.”

 
Ministerul Sanatatii acuza atat directoarea liceului cat si responsabilii de la Centrul de Sanatate Publica Rezina de lipsa de profesionalism.

 

Mihai STOIAN, DIRECTOR-ADJUNCT, CENTRU DE SANATATE PUBLICA, REZINA Am vrut sa facem investigatie la aerul din incapere, dar laboratorul nostru nu face. Ce ati facut pentru a va asigura ca odata ce vor veni copii la scoala nu se vor intoxica din nou? S-au facut toate masurile.”

 

Astazi, ministrul Sanatatii, Ruxanda Glavan a anuntat ca seful Centrului de Sanatate din Rezina, Ion Cheptene va fi demis.

 

Pavel FILIP, PRIM MINISTRU “S-a imbolnavit subit”

 

Contactat de Pro TV, Ion Cheptene ne-a declarat ca nu vrea sa comenteze acuzatiile, iar in ceea ce priveste demiterea sa, se supune ordinului. Totodata, specialistii sustin ca directoarea s-a hazardat atunci cand a decis ca scoala se fie redeschisa dupa primul val de intoxicatii.

 

Ion TULGARA, SPECIALIST, CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, CHIŞINĂU “Trebuia neaparat sa preleveze probele din aer. Nu este exclus sa fie o alta substanta. Insecticidul nu persista atat de mult.”

 

Dupa primul val de intoxicatii, 14 elevi au ajuns la spital. Initial, acestia au fost internati la Rezina, dupa care au fost transportati la Centrul Mamei si a Copilului.  


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn