Si-a comandat pe internet un telefon mobil, iar cand sa-l primeasca - ia-l de unde nu-i. A patit-o un barbat care a ramas si fara bani, si fara telefon. Coletul sau a fost pierdut undeva, pe drum. Agentia pentru Protectia Consumatorului spune ca numai in perioada sarbatorilor de iarna peste 30 de persoane au avut parte de astfel de... surpize.
Sergiu Dobrovitchi povesteste ca in luna august si-a comandat online un telefon mobil pe un site din China. A platit 140 de dolari si il astepta cu nerabdare. In ziua cand trebuia sa-si ridice coletul a mers la Posta Moldovei, dar acolo – in loc de colet – surpriza – nimic. In acte, o surpriza si mai mare – acolo era scris ca pachetul a ajuns la consumator.
Sergiu DOBROVITCHI: „I-am preintampinat in ziua urmatoare ca daca nu vor indrepta aceasta greseala, atunci eu voi pierde banii, iar magazinul online nu-mi va intoarce suma din cauza inregistrarii ca eu am primit coletul. Administratia Posta Moldovei a refuzat sa schimbe ceva.”
Pana la urma, barbatul a ramas fara telefon si fara bani.
Sergiu DOBROVITCHI: „Eu am pierdut lupta cu magazinul online, iar pe mine m-au numit mincinos.”
Sergiu s-a adresat la Agentia pentru Protectia Consumatorului. Iar angajatii de la Posta Moldovei au modificat doar statutul coletului - din „primit” in „pierdut”. Banii, insa, nu i-au fost intorsi. Barbatul spune ca va depune o plangere la procuratura si va merge in judecata.
Sergiu DOBROVITCHI: „Eu deja pregatesc actele. Avocatul meu deja a pregatit o parte din ele.”
In situtia lui Sergiu Dobrovitchi sunt mai multi consumatori. Agentia pentru Protectia Consumatorului spune ca de la inceputul anului 2017 pana in decembrie, trei oameni s-au plans ca au ramas fara colete, iar in perioada sarbatorilor disparitia acestora s-a cam intetit - 27 de plangeri au fost depuse. Numarul pagubitilor ar putea fi mai mare, intrucat nu toti si-ar fi reclamat problema, cred aparatorii drepturilor consumatorului.
Nicolae OLARAS, INSPECTOR AGENTIA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORULUI: „Ajugne in RM se trece in posesia Postei Moldovei si se declara pierdut. De regula dispar telefoanele mobile. Noi consideram ca este furt. Un angajat a bifat ca consumatorul l-a primmit, dar el de fapt nu l-a primit. Si in forma scrisa au spus ca este pierdut. Este un furt de catre angajatii intreprinderii postale.”
Inspectorii au si o explicatie pentru faptul ca cel mai mult dispar coletele cu telefoane mobile.
Nicolae OLARAS, INSPECTOR AGENTIA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORULUI: „Este un interes manifestat din partea unor potentiali angajati nedisciplinati intru-cat acestea cele mai usor pot fi vandute. Daca ne uitam pe site-urile de anunturi vedem ca abunda cu anunturi de produse noi de la mana a doua, doar a sigilate.”
Solicitati de Pro TV, Posta Moldovei ne-a declarat ca a inregistrat cazul lui Sergiu Dobrovitchi si a indemnat consumatorii, care au probleme sa contacteze angajatii oficiilor postale.
Nicolae OLARAS, INSPECTOR AGENTIA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORULUI: „Ei sunt mai reticienti, chiar uneori refuza sa ofere explicatii in scris, fiinda banuiesc ei ca vor fi in defavoarea intereselor lor.”
Potrivit Agentiei pentru Protectia Consumatorului, in 2017 cinci oameni au dat in judecata administratia Postei Moldovei. Unul a pierdut procesul, iar celelalte patru cauze inca sunt pe rol.