Cat inca nu au dat copacii in floare si nu trebuie sa stea numai in prisaca, apicultorii din tara s-au adunat astazi pentru a discuta problemele cu care se confrunta. Acestia au participat la un forum desfasurat in capitala si s-au plans ca exporta foarte putina miere pe piata internationala, pretul acesteia este mic, iar din cauza pesticidelor cu care sunt stropiti copacii din livezi, albinele se imbolnavesc si mor.

Publicat:16.03.2019, 18:17

Valeriu Cencasciuc este fost politist de frontiera. A lucrat timp de 8 ani la postul vamal de la Criva, iar deoarece salariul pe care il primea acolo nu ii ajungea, a cautat alternative.

Valeriu CENCASCIUC, APICULTOR: „Ma gandeam ce sa fac sa plec peste hotare sau sa raman aici sa fac o afacere am ales sa raman.”


Barbatul spune ca i-a fost greu, insa a reusit sa-si amenajeze o prisaca la care lucreaza impreuna cu sotia sa.

Valeriu CENCASCIUC, APICULTOR: „Am inceput de la trei stupi prin anul 2011 si la moment avem 150 de familii. A aparut asa ca un interes initial,a inceput sa-mi placa si in timp am decis sa facem si o mica afacere.”

Impreuna cu Valeriu Cencasciuc, mai multi apicultori s-au adunat astazi pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta an de an.

„Toti apicultorii se confrunta cu stropirea pesticidelor, cu stupina, exportul de miere se discuta chiar si acuma pretul mic lucru mult, asta e.”

„Noi daca cu celelalte intrebari ne mai lamurim cat de cat atunci realizarea si preturile de realizare is de dorit. Daca vindem cu un euro mierea atunci nici nu se merita de lucrat, asteptam schimbari de la sistem.”

„Cine este vinovat ca avem preturi mici?- Conducerea tarii?- Fac ceva pentru solutionarea problemei?- Pana acum nu sa facut o sa vedem pe viitor.”

Presedintele Asociatiei Nationale a Apicultorilor din Republica Moldova sustine ca tara noastra nu se poate implica in stabilirea pretului la miere, intrucat producem o cantitate mult mai mica in comparatie cu Ucraina sau Romania. Ei cred ca apicultorii ar trebuie sa-si dezvolte tehnologiile de producere a mierii, asa incat marfa lor sa devina si mai atractiva pentru cumparatorii internationali.

Ion MAXIM, PRESEDINTE ASOCIATIA NATIONALA A APICULTORILOR: „Cu suportul Ministerului Agriculturii speram sa fie introdus programul Moldova, unde vom benificia de o suma impunatoare de suport, pentru dezvoltarea sectorului apicol.”

Potrivit datelor de la ANSA, in Moldova sunt inregistrati 6800 de apicutlori care detin peste 225 de mii de familii de albine. In 2018, acestia au produs in jur de 5 mii de tone de miere, dintre care 4 mii doua sute au fost exportate in tarile din UE.