Pompierii au fost astazi in alerta pe Aeroportul Chisinau. Ei au avut misiunea de a stinge un incendiu, izbucnit in sala de sosiri. La fata locului a fost chemata si o ambulanta, iar pasagerii au fost evacuati. Desi pare o situatie de urgenta, totul a fost un exercitiu de simulare a unui incendiu.

Publicat:12.04.2018, 06:37

Alarma s-a dat la ora opt dimineata. Imediat ce au pornit sirenele, pompierii si-au facut aparitia. Conform scenariului, s-a produs un scurt-circuit la un ghiseu de informatii. Imediat, usile au fost deschis larg, iar pasagerii evacuati.

Pompierii au coborat rapid din autospeciala si au conectat furtunul. Ca exercitiul sa fie complet, la fata locului a venit si o ambulanta. Salvatorii au avut misiunea de a verifica daca toti oamenii din Aeroport au fost evacuati si daca cineva a fost ranit.

"-In sala de asteptare sunt pasageri sau raniti? -Cum m-ati auzit? -Receptionat, verificam!"

Pompierii au declansat furtunul cu apa. Dupa cateva minute, flacarile au stinse, nimeni nu a avut de suferit, iar oamenii au fost lasati sa intre. 

Alexandru COVALIANSCHI, POMPIER: "A fost masina la intrare, au fost puse furtunurile, toate au fost intinse. Au fost date trei tevi..."

Pasagerii, martori ai scenariului, spun ca nu s-au speriat, ba chiar le-a fost interesant sa priveasca intreaga actiunie. 

"Calm, nu ne-am speriat. Pentru am stiu ca nu e in serios, dar daca ar in serios e infricosator. Asta a fost o lectie cum s-ar spune."


"A fost tot ok. Lucreaza baietii bine deocamdata. -Ati inteles ce s-a intamplat? -Incendiu trebuia sa fie."


"Am inteles ca se invata. -Nu v-ati speriat? -Pana cand nu, daca am stiut. -Dar cand ati vazut pompierii, ambulanta -A fost un pic de frica. "

Totusi, directorul companiei Avia Invest spune ca echipajului de pompieri le-a lipsit viteza. 

Petru JARDAN, DIRECTORUL COMPANIEI AVIA INVEST: "Vom analiza actiunile fiecarei echipe de interventii si cat de rapid au intervenit. Am verificat toate sistemele ingineresti al complexului aerogarii. La prima vedere putina viteza le-a lipsit."

Emilian IAVSCIU, SEF DEPARTAMENTULUI DE POMPIERI SI SALVATORI BOTANICA: "Timpul nu s-a cronometrat, insa in jur de 2 minute au fost evacuati toti. Ne mai ramane sa ne mai antrenam."

Potrivit reprezentilor Aeroportului, scopul exercitiilor a fost de a verifica semnalele de alarma, precum si nivelul de pregatire al serviciilor aeroportului. Exercitiul nu a afectat traficul de pasageri, acesta derulandu-se in conditii normale.