Somajul, coruptia si salariile mici - sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta majoritatea moldovenilor. Asta arata datele unui sondaj efectuat de IMAS. Potrivit studiului, peste 70 la suta dintre cetateni considera ca Republica Moldova merge intr-o directie gresita.

Publicat:14.11.2018, 21:00


Credeti ca in tara noastra lucrurile merg intr-o directie gresita sau intr-o directie buna?

DIRECTIA ESTE GRESITA – 71 %DIRECTIA ESTE BUNA – 22%NU STIU/ NU RASPUND – 7% 

“In timp ce sondajul arata ca increderea in guvernare este in crestere, datele aceluiasi studiu arata ca 70 la suta dintre moldoveni considera ca tara merge intr-o directie gresita si doar 22 la suta cred ca Republica Moldova merge intr-o directie buna. “

 Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta Republica Moldova acum?

Somajul – 29.2%Coruptia – 26.5%Salariile mici – 23.9% Migratia excesiva – 17.4 %Economia slab dezvoltata – 15.1%Pensii mici – 13.8%Saracia – 11.0%Conducerea incompetenta – 10,8%Preturi mari – 10.3%Drumuri de calitate proasta – 6.3% 

“Nu doar directia este gresita, dar si problemele sunt cu duimul. Pentru multi dintre moldoveni, cele mai grave sunt somajul, coruptia si salariile mici. Lista insa nu se opreste aici. Ii nemultumeste si migratia excesiva, economia slab dezvoltata, pensiile mici, saracia, conducerea incompetenta, preturile mari, dar si drumurile proaste.”

 Daca ar trebui sa votati duminica viitoare intre Uniunea Europeana si Uniunea Economica Euroasiatica, dvs. ce ati alege?

Uniunea Europeana – 48%Uniunea Euroasiatica – 37%Nu stiu/ nu raspund – 15%

Datele sondajului mai arata ca daca duminica viitoare ar avea de ales intre Uniunea Europeana sau Uniunea Euroasiatica, 48 la suta dintre moldoveni ar sustine vectorul european, iar 37% - cel euroasiatic.

Sondajul a fost efectuat de IMAS la comanda Fundatiei pentru o Democratie Moderna – un ONG creat de persoane apropiate democratilor. Studiul a fost realizat in perioada 20 octombrie - 9 noiembrie 2018, pe un esantion de 1475 de persoane din 114 localitati. Marja de eroare este de 2,5 la suta.