Google+

Sondajele au aratat una, rezultatele alegerilor altceva. Ion Ceban si Silvia Radu erau considerati favoriti in toate cele patru studii publicate in campania electorala - VIDEO

Sondajele au aratat una, rezultatele alegerilor altceva. Ion Ceban si Silvia Radu erau considerati favoriti in toate cele patru studii publicate in campania electorala - VIDEO
Embed:

Sondajele publicate in campania electorala ii plasau pe Ion Ceban si Silvia Radu in turul doi de scrutin. Asta in timp ce Andrei Nastase era pe locul trei. Rezultatele, insa, au aratat cu totul altceva. Potrivit Ziarului de Garda, scrutinul din acest an a inregistrat cea mai mica rata de participare din istoria alegerilor declarate valabile din Chisinau.


„Socialistul Ion Ceban si candidatul independent Silvia Radu ar ajunge in turul doi daca duminica viitoare ar avea loc alegeri locale in capitala.” - exact asa incepeau toti autorii sondajelor prezentarea datelor acumulate in teren. Cele patru studii aparute in luna mai inregistrau o diferenta de la unu pana la 10 puncte intre candidatul socialist si cel independent. 

 

Sondajul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor

 Ion Ceban – 27,6%

Silvia Radu – 27,1%

Andrei Năstase – 13,3%

 

Sondajul Asociatiei Sociologilor si Demografilor, de exemplu, din data de 7 mai, arata ca Ion Ceban ar acumula 27,6 la suta din sufragii, Silvia Radu - 27,1%, iar Andrei Nastase - 13,3 procente.

 

Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova

 Silvia Radu – 23,2%

Ion Ceban – 22,7%

Andrei Năstase – 12,8%

 

Patru zile mai tarziu, pe 11 mai, apare un alt studiu realizat de Centrul de Cercetari Sociologice din Moldova, care ii da sanse mai mari Silviei Radu – cu 23,2 la suta din sufragii, urmata fiind de Ion Ceban cu 22,7%. Andrei Nastase, potrivit lor, nu ar avea sustinerea a mai mult de 13 la suta din alegatori.

 

Barometrul Opiniei Publice

 Ion Ceban – 30%

Silvia Radu – 23%

Andrei Năstase – 15%

 

Barometrul Opiniei Publice, realizat de Civis, la comanda Institutului de Politici Publice si care a aparut lunea trecuta, spunea ca lupta tot s-ar da intre Ceban si Radu, la o diferenta de 7 puncte procentuale. Asadar, 30 la suta ar fi fi votat pentru socialist si mai putin de o patrime – pentru Silvia Radu. Andrei Nastase trebuia sa acumuleze 15 la suta din sufragii

 

Compania Intellect Group

 Silvia Radu – 31,0%

Ion Ceban – 22,8%

Andrei Năstase – 17,7%

 

Pe cand o companie apropiata lui Vlad Plahotniuc o plasa pe Silvia Radu mult inaintea lui Ion Ceban, in raspunsurile colectate. Astfel, candidata independenta urma sa adune aproape o treime din voturi, iar socialistul cu aproape 10 puncte procentuale mai putin. Concurentul PPDA obtinea 17,7 la suta din sufragii.

 

Intrebat de ce studiile si rezultatele alegerilor au aratat date diferite, directorul Intellect Group, firma care a realizat unul dintre sondaje, spune ca stirile din ultima zi de campanie, care l-ar fi pus pe Nastase intr-o lumina proasta, ar fi mobilizat electoratul sau sa iasa la vot, pe cand simpatizantii Silviei Radu ar fi stat acasa.


In urma alegerilor de ieri, Ion Ceban si Andrei Nastase au ajuns in turul doi. Socialistul a acumulat 40,97 la suta din voturi, iar candidatul PPDA – 32,12%. Silvia Radu a obtinut 17,65 din sufragii.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn