Extradarea lui Veaceslav Platon este ilegala, iar in spatele retinerii lui ar sta Vlad Plahotniuc. Asta a declarat sotia fostului deputat care sustine ca totul a inceput dupa ce Plahotniuc i-ar fi cerut lui Platon jumatate din afacerile sale, iar acesta a refuzat.

Publicat:02.08.2016, 09:33

AVOCATUL LUI PLATON: "Retinerea a fost cu multe incalcari. Extradarea in Republica Moldova a cetateanului Veaceslav Kobalev Platon este ilegala, potrivit Constitutiei, aceasta nu poate avea loc. Tara trebuie sa-si apere cetatenii. Judecatorii nu au tinut cont de faptul ca Veaceslav Platon este cetatean al Ucrainei.

Documentele predate organelor in timpul retinerii au fost: pasaportul ucrainean si certificatul care atesta schimbarea numelui. Este informatia in presa ca pasaportul este fals, nu este adevarat, pasaportul este legal.

Veaceslav Platon este cetatean al Ucrainei. Trebuie sa ne protejam cetatenii.

Exista informatii precum ca el este principal martor in cazul furtului miliardului din bancile din Moldova, iar noi credem ca ar putea sa-l faca sa taca, sa nu poata povesti ce s-a intamplat cu miliardul.

Platon si-a dat acordul sa colaboreze cu autoritatile din SUA.

Rugam organele din Ucraina, presedintele Porosenko, sa clarifice situatia privind extradarea si sa-l protejeze pe Platon.

SOTIA LUI PLATON: "Veaceslav a fost retinut in fata oficiului sau. El este cetatean al Ucrainei din 2002, noi traim in Kiev de multi ani.

Puterea din RM vrea sa-l extradeze desi nimic nu certifica ca este vinovat de ceva. Sotul meu a fost foarte repede arestat, totul s-a intamplat repede. Imi este frica pentru viata lui daca va fi dus in RM. El este un sot si un tata minunat. Stiu ca este o comanda politica arestarea lui."

AVOCATUL LUI PLATON: "Dupa arestarea lui Veaceslav Platon nimeni in afara de avocat nu a putut vorbi cu el, nu a colaborat cu nicio ancheta din SUA, el doar a spus ca este gata sa colaboreze cu autoritatile din SUA privind furtul miliardului."

SOTIA LUI PLATON: "Multe nu stiu despre Plahotniuc. Stiu doar ca erau parteneri de afaceri. Fostul lui partener il presa si din aceasta cauza Platon nu mergea in Moldova in ultimii ani. I-a zis sa-i dea jumatate din afacerile sale, iar sotul meu a refuzat si de la asta a pornit totul. Eu sper ca nimic nu se va intampla cu noi."

AVOCATUL LUI PLATON: "Nu exista astfel de informatii precum ca el a elaborat schemele privind furtul miliardului.

Aveam trei martori in Moldova care deja sunt morti si credem ca toate au legatura cu faptul ca erau martorii lui Platon.

Oficial, Veaceslav Platon este acuzat de escrocherie si spalare de bani. Acesta este motivul oficial pentru care a fost arestat la Kiev."

 Pe 25 iulie Procuratura Anticoruptie de la Chisinau a emis mandat de arestare pe numele lui Platon. A doua zi, Serviciile secrete din Ucraina l-au retinut pe Platon la Kiev si ulterior l-au arestat pentru 40 de zile. Omul de afaceri este invinuit ca ar fi stat in spatele delapidarii a sute de milioane de lei de la Banca de Economii. Platon se declara nevinovat si spune ca este vorba de actiuni politice in spatele carora ar sta Vlad Plahotniuc.