Google+

Spalatoria ruseasca. 22 de milioane de dolari au intrat in conturile ShorHolding in mai multe transe: Viramentele au fost facute de firme fantoma din Marea Britanie - Rise Moldova

Şase companii conectate la familia Shor au incasat bani din „Spalatoria ruseasca”. Informatiile bancare analizate de RISE Moldova arata ca 22 de milioane de dolari au intrat in conturile ShorHolding in mai multe tranşe. Viramentele au fost facute de firme fantoma din Marea Britanie si Noua Zeelanda.

 

Pana acum, autoritatile din Moldova nu au vorbit despre aceste tranzacţii. Rise Moldova le prezenta mai jos.

 
Ilan Shor, 30 de ani, a devenit vedetă politică după ce a fost prins în „Jaful secolului”. Până atunci s-a ocupat, în special, de afaceri hoteliere, de magazine duty-free şi de tranzacţii cu imobilele sindicatelor. Tot din zona afacerilor, Shor l-a mituit pe fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare.

 

Ilan este căsătorit cu interpreta rusă de muzică pop „Jasmin”, cu numele real – Sara Shor. Acum doi ani, preşedintele rus Vladimir Putin a decorat-o pe Jasmin cu ordinul „Artist emerit a Federaţiei Ruse”.

 

Impresarul Jasminei, rusoaica Liliya Pleskachevskaya, a deţinut 4,7% din acţiunile Unibank din Moldova, una dintre cele trei bănci aflate în proces de lichidare în urma dispariţiei unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.
În acelaşi domeniu a derulat afaceri şi fiica Liliyei Pleskachevskaya, Yana Gaydaychuk. În vârstă de 32 de ani, aceasta a administrat firma Sisteme Informaţionale Integrate SRL, care a fost proprietara unui pachet de 33,7% din acţiunile Băncii de Economii din Moldova.

 

TRANZACȚIILE

 

În 2012, Yana Gaydaychuk a fondat la Chişinău societatea Agercom Grup SRL. Informaţiile obţinute de RISE Moldova demonstrează că această companie a primit în contul deschis la Moldindconbank – 2,5 milioane de dolari. Banii au intrat pe 9 decembrie 2013, fiind viraţi de Westburn Enterprises Limited, o firmă fantomă din Marea Britanie, implicată în operaţiunea rusească de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari pe care am numit-o în 2014 – Laundromat (Spălătoria – trad. din engleză).

 

De fapt, în aceeaşi zi, Westburn Enterprises Limited nu doar că a transferat bani, dar a şi încasat mai mult de 30 milioane de dolari de la o altă companie fantomă – Mirabax Investments Limited, implicată şi ea în Laundromat.

 

Seabon Limited → Dufremol SRLSeabon Limited este tot o companie din Marea Britanie. În aprilie 2013, în urma unui proces de judecată, care s-a desfăşurat în Republica Moldova, a încasat o datorie fictivă de 700 milioane de dolari de la cinci firme din Rusia. Suma uriaşă a ajuns la compania britanică în mai multe tranşe.

 

O tranzacţie similară a fost înregistrată şi pe 28 iunie 2013. La acea dată, în contul Seabon Limited, deschis la Moldindconbank, au intrat 12,8 milioane de dolari proveniţi din Rusia.

 

CITESTE CONTINUAREA PE RISE MOLDOVA


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn