Google+

Sportivi in ring, criminali in afara lui. Dosarele luptatorilor acuzati de omor - ZdG.md

Cazul tanarului Serghei Bejenari, omorat in bataie de sportivi, practicanti ai artelor martiale, in fata unui club de noapte din Chisinau, a fost intens discutat in societate si a tinut capul de afis al presei, scrie ZdG.md

 

Nu a fost însă primul caz de omor cu participarea sportivilor. ZdG a scris, pe parcursul anilor, despre cele două victime ale lui Ion Şoltoianu sau despre crima din Codrii Orheiului, la care a participat şi actualul deputat Constantin Ţuţu, şi el sportiv de carieră. ZdG a făcut o scurtă retrospectivă a dosarelor de omor cu implicarea sportivilor şi vă prezintă etapele la care se află acestea.


Ion Şoltoianu este cel mai titrat sportiv moldovean din domeniul artelor marţiale. A fost campion al fostei URSS, campion european şi mondial la diferite genuri de sport de contact: box, lupte corp la corp, kickboxing sau muay thai. Pe lângă multiplele medalii câştigate la zeci de turnee internaţionale, Şoltoianu şi-a trecut însă „în palmares” şi două crime.

 

Victima de la cazinou şi modificările legislative salvatoare


Prima victimă a sportivului Ion Şoltoianu a fost Djambulat Pitula, cunoscut şi ca Djambat, aşa cum era numit de prieteni şi de cei din lumea interlopă. Într-o seară din 2003, Şoltoianu se afla în cazinoul hotelului Naţional. La un moment dat, în cazinou a intrat Djambulat Pitula, însoţit de Irina, fosta soţie a unui prieten de-al lui Şoltoianu, care decedaseră cu puţin timp înainte într-un accident rutier. Între Şoltoianu, pe de o parte, şi Djambulat cu Irina pe de alta, s-ar fi iscat un conflict verbal care a degenarat, soldându-se cu decesul lui Djambulat Pitula.

 

O cunoştinţă a lui Şoltoianu declara, în 2011, pentru ZdG, că după câteva schimburi dure de replici, Djambulat ar fi scos un cuţit, îndreptându-se spre Şoltoianu. Acesta a scos pistolul şi a tras în piciorul lui Djambulat. Tot în 2011, Petru Ursu, avocatul de atunci al lui Şoltoianu, spunea că acesta s-ar fi împiedicat de o treaptă a scării şi, fiind în stare de afect, din cădere, a împuşcat de mai multe ori. Ulterior, expertiza avea să arate că Şoltoianu a tras nu mai puţin de 8 gloanţe, trei nimerind în Djambulat, care a decedat pe loc.

 

Şoltoianu a fost trimis în judecată fiind acuzat de „Omor săvârşit în condiţiile depăşirii limitelor legitimei apărări”. Pe 12 iunie 2003, însă, a intrat în vigoare un nou Cod Penal al R. Moldova, care nu mai conţinea articolul în baza căruia era acuzat Şoltoianu. Toate cauzele penale pornite în baza faptelor care în conformitate cu noul Cod Penal nu mai erau considerate infracţiuni, urmau a fi clasate. Astfel, la cererea acuzatorului de stat Aliona Gâtlan, instanţa de judecată a clasat dosarul lui Şoltoianu din 2003, acesta fiind eliberat. Detalii AICI.

Condamnat pentru omor, şantaj şi păstrare ilegală de arme

 

La 8 ani distanţă, pe 19 septembrie 2011, fostul luptător a recidivat. Aflat la terasa unui restaurant din centrul Chişinăului, Şoltoianu l-a împuşcat mortal pe fostul poliţist şi om de afaceri Ion Stratulat. Spre deosebire de anul 2003, când Şoltoianu a stat lângă cadavrul lui Pitula până la sosirea poliţiei, în 2011, sportivul a fugit imediat de la locul crimei. Avocatul lui Şoltoianu declara atunci pentru ZdG că Şoltoianu a fugit de la locul crimei pentru că se temea să nu fie asasinat de oamenii lui Stratulat, aflaţi în preajmă. A fost reţinut însă câteva zile mai târziu, la Varniţa. Din declaraţiile oferite de Şoltoianu în cadrul procesului rezultă că motivul conflictului dintre el şi Stratulat ar fi avut rădăcini mai vechi, fiind legat de activitatea lor de la „Elat”. Stratulat era unul dintre acţionarii societăţii ce deţinea centrul comercial „Elat”, iar Şoltoianu conducea clubul sportiv „Mix Fight”, fondat de „Elat”. Şoltoianu declara că, după ce a devenit acţionar în 2008, Stratulat se împotrivea constant susţinerii financiare a clubului sportiv. După o serie de discuţii aprinse la terasa restaurantului, Şoltoianu a scos arma şi a tras 3 focuri din pistolul de model „TT” pe care îl deţinea legal.

 

În faţa judecătorilor, fostul sportiv declara că a fost nevoit să-l împuşte pe Stratulat pentru a-şi apăra viaţa, deoarece acesta, pe parcursul discuţiei, ar fi dus de mai multe ori mâna spre tocul pistolului. Argumentele acestuia însă nu i-au convins pe judecători, care, în octombrie 2013, l-au condamnat, în prima instanţă, la 14 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Ulterior, pedeapsa i-a fost redusă până la 12 ani de privaţiune de libertate. Şoltoianu a fost condamnat pe 3 capete de acuzare: omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj asupra omului de afaceri Ghenadie Calaraş, pe care l-a forţat, împreună cu alte persoane, să cedeze acţiuni dintr-o afacere cu cazinouri.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn