Cazul tanarului Serghei Bejenari, omorat in bataie de sportivi, practicanti ai artelor martiale, in fata unui club de noapte din Chisinau, a fost intens discutat in societate si a tinut capul de afis al presei, scrie ZdG.md

Publicat:17.07.2018, 05:42

Nu a fost însa primul caz de omor cu participarea sportivilor. ZdG a scris, pe parcursul anilor, despre cele doua victime ale lui Ion Soltoianu sau despre crima din Codrii Orheiului, la care a participat si actualul deputat Constantin Å¢utu, si el sportiv de cariera. ZdG a facut o scurta retrospectiva a dosarelor de omor cu implicarea sportivilor si va prezinta etapele la care se afla acestea.


Ion Soltoianu este cel mai titrat sportiv moldovean din domeniul artelor martiale. A fost campion al fostei URSS, campion european si mondial la diferite genuri de sport de contact: box, lupte corp la corp, kickboxing sau muay thai. Pe lânga multiplele medalii câstigate la zeci de turnee internationale, Soltoianu si-a trecut însa „în palmares” si doua crime.

Victima de la cazinou si modificarile legislative salvatoare


Prima victima a sportivului Ion Soltoianu a fost Djambulat Pitula, cunoscut si ca Djambat, asa cum era numit de prieteni si de cei din lumea interlopa. Într-o seara din 2003, Soltoianu se afla în cazinoul hotelului National. La un moment dat, în cazinou a intrat Djambulat Pitula, însotit de Irina, fosta sotie a unui prieten de-al lui Soltoianu, care decedasera cu putin timp înainte într-un accident rutier. Între Soltoianu, pe de o parte, si Djambulat cu Irina pe de alta, s-ar fi iscat un conflict verbal care a degenarat, soldându-se cu decesul lui Djambulat Pitula.

O cunostinta a lui Soltoianu declara, în 2011, pentru ZdG, ca dupa câteva schimburi dure de replici, Djambulat ar fi scos un cutit, îndreptându-se spre Soltoianu. Acesta a scos pistolul si a tras în piciorul lui Djambulat. Tot în 2011, Petru Ursu, avocatul de atunci al lui Soltoianu, spunea ca acesta s-ar fi împiedicat de o treapta a scarii si, fiind în stare de afect, din cadere, a împuscat de mai multe ori. Ulterior, expertiza avea sa arate ca Soltoianu a tras nu mai putin de 8 gloante, trei nimerind în Djambulat, care a decedat pe loc.

Soltoianu a fost trimis în judecata fiind acuzat de „Omor savârsit în conditiile depasirii limitelor legitimei aparari”. Pe 12 iunie 2003, însa, a intrat în vigoare un nou Cod Penal al R. Moldova, care nu mai continea articolul în baza caruia era acuzat Soltoianu. Toate cauzele penale pornite în baza faptelor care în conformitate cu noul Cod Penal nu mai erau considerate infractiuni, urmau a fi clasate. Astfel, la cererea acuzatorului de stat Aliona Gâtlan, instanta de judecata a clasat dosarul lui Soltoianu din 2003, acesta fiind eliberat. Detalii AICI.

Condamnat pentru omor, santaj si pastrare ilegala de arme

La 8 ani distanta, pe 19 septembrie 2011, fostul luptator a recidivat. Aflat la terasa unui restaurant din centrul Chisinaului, Soltoianu l-a împuscat mortal pe fostul politist si om de afaceri Ion Stratulat. Spre deosebire de anul 2003, când Soltoianu a stat lânga cadavrul lui Pitula pâna la sosirea politiei, în 2011, sportivul a fugit imediat de la locul crimei. Avocatul lui Soltoianu declara atunci pentru ZdG ca Soltoianu a fugit de la locul crimei pentru ca se temea sa nu fie asasinat de oamenii lui Stratulat, aflati în preajma. A fost retinut însa câteva zile mai târziu, la Varnita. Din declaratiile oferite de Soltoianu în cadrul procesului rezulta ca motivul conflictului dintre el si Stratulat ar fi avut radacini mai vechi, fiind legat de activitatea lor de la „Elat”. Stratulat era unul dintre actionarii societatii ce detinea centrul comercial „Elat”, iar Soltoianu conducea clubul sportiv „Mix Fight”, fondat de „Elat”. Soltoianu declara ca, dupa ce a devenit actionar în 2008, Stratulat se împotrivea constant sustinerii financiare a clubului sportiv. Dupa o serie de discutii aprinse la terasa restaurantului, Soltoianu a scos arma si a tras 3 focuri din pistolul de model „TT” pe care îl detinea legal.

În fata judecatorilor, fostul sportiv declara ca a fost nevoit sa-l împuste pe Stratulat pentru a-si apara viata, deoarece acesta, pe parcursul discutiei, ar fi dus de mai multe ori mâna spre tocul pistolului. Argumentele acestuia însa nu i-au convins pe judecatori, care, în octombrie 2013, l-au condamnat, în prima instanta, la 14 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Ulterior, pedeapsa i-a fost redusa pâna la 12 ani de privatiune de libertate. Soltoianu a fost condamnat pe 3 capete de acuzare: omor, pastrare ilegala de arme si santaj asupra omului de afaceri Ghenadie Calaras, pe care l-a fortat, împreuna cu alte persoane, sa cedeze actiuni dintr-o afacere cu cazinouri.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD