Premierul desemnat va merge abia la anul in fata deputatilor, ca sa ceara vot de incredere. Ion Sturza a anuntat astazi ca se va infatisa in Parlament pe 4 ianuarie, cand expira termenul constitutional. Intre timp, are deja 2 liste cu ministri si vrea sa discute cu ei.

Publicat:24.12.2015, 16:10

Ion STURZA, PREMIER DESEMNAT: ”Timp noi nu avem, dar eu o sa folosesc tot termenul constitutional care mi se da. Eu sunt  convins ca trebuie facuta pe data de 4.”

 
Pana atunci Ion Sturza spera sa obtina si voturile democratilor, asta desi ei nu au raspuns deocamdata la invitatia acestuia.


Ion STURZA, PREMIER DESEMNAT: ”Discutii neformale merg pe toate palieriele. Apa curge inclusiv la PD.”

 
Sturza afirma ca lucreaza acum la programul de guvernare si la echipa cabinetului de ministri, care ar urma sa fie nu unul tehnocrat, ci neafiliat politic. Omul de afaceri spune ca are deja pregatite 2 liste: prima – radicala- cu ministri care nu au nicio afiliere politica.


Ion STURZA, PREMIER DESEMNAT: ”Si alta care nu este una de compromis, in care partidele care ma vor sustine vor participa, oameni neafiliati sau membrii partidelor care se integreaza in criterii de integritate si care pe perioada mandatului isi suspenda activitatea politica/La ce ministere insist eu sa am dreptul de a decide: finantelor, economiei, just, interne”

 
Fostul premier a mai spus astazi ca avem bani doar pana la sfarsitul anului, iar de la anul vom putea doar supravietui, neavand bani pentru investitii si dezvoltare.


Ion STURZA, PREMIER DESEMNAT: ”Ultima luna certa ca se vor plati salarii si pensii este ianuarie, din februarie pot aparea retineri.”


Ieri, intr-un editorial directorul Bancii Mondiale in Moldova scria ca una dintre conditiile pentru dezghetarea finantarii externe este efectuarea unor audituri diagnostice la 3 banci puse recent sub administrare speciala de Banca Nationala. Primele rapoarte urmau sa fie prezentate in aceasta luna. Astazi Ion Sturza s-a intalnit cu rectorii si oamenii de stiinta, dar si cu societatea civila. Pana acum el a avut intrevederi cu PLDM, PL si PPEM. El mai are la dispozitie pana la 4 ianuarie ca sa adune cele 51 de voturi necesare, in conditiile in care PD, PSRM si PCRM au anuntat ca nu-l voteaza.