Sunt interzise prin lege, dar se vand in magazine. De parca nimic nu s-a schimbat, pungile din plastic sunt vandute cu nemiluita in supermarkete. Asta desi legea spune clar ca de la intai ianuarie acestea trebuiau sa dispara. Putini cumparatori aleg pungile de hartie sau panza care sunt mai ecologice, dar mai scumpe.

Publicat:08.01.2019, 15:59


Asa sunt intampinati cumparatorii, practic, la fiecare magazin. Desi sunt interzise, pungile de plastic se gasesc in continuare in aproape toate magazinele si poti sa-ti iei cate vrei. 

In doar 3 minute am suprins peste 30 de clienti care ies dintr-un magazin din capitala cu astfel de pungi.Putini dintre cumparatori stiu ca de la 1 ianuarie acestea au fost interzise.

Administratorii unor magazine ne-au comunicat, in afara camarei, ca stiu despre prevederile legii, dar nu au primit un act de instiintare despre faptul ca ar trebui sa renunte la pungile de un anumit tip. Unii cumparatori, totusi, s-au conformat si au optat pentru punga de hartie sau pentru o troba din panza. 

“Mi-am cumaparat-o din Israel”. 

Incepand din ianuarie comercializarea  pungilor cu grosimea egala sau mai mare de 50 de microni, adica pungi pe care le gasim la orice supermarket, a fost interzisa prin lege. Interdictia este motivata prin faptul ca in timpul arderii, pungile de plastic emit gaze toxice si reprezinta un pericol pentru mediu.

Documentul prevede amenzi de pana la 7500 de lei pentru persoanele care vor folosi astfel de pungi si de pana la 10 mii de lei pentru magazinele sau firmele care le vor utiliza.