Google+

Telefonul mobil si calculatorul i-a facut pe moldoveni sa uite scrisul de mana. Doar elevii din clase primare isi dau silinta sa scrie frumos la orele de caligrafie unde invata tot felul de reguli - VIDEO

Telefonul mobil si calculatorul i-a facut pe moldoveni sa uite scrisul de mana. Doar elevii din clase primare isi dau silinta sa scrie frumos la orele de caligrafie unde invata tot felul de reguli - VIDEO
Embed:

Telefonul mobil si calculatorul i-a facut pe moldoveni sa uite scrisul de mana. Aceasta indeletnicire este din ce in ce mai absenta din vietile noastre. Citim rar si scriem din ce in ce mai rar, de cele mai multe ori indescifrabil. Doar in scoli sau la lectiile de caligrafie se mai invata scrisul de mana. Iar elevii din clasele mai mari se intreaba de ce ar mai trebui sa stie sa scrie in era tastaturii.


Tehnologia ar putea duce la disparitia scrisului de mana. Desi cu totii am invatat la scoala sa scriem, deoarece o facem rar am cam uitat cum sa ondulam literele pe foaie. Inconjurati de atatea gadjeturi le culegem la viteza. 

 

Daniela FOSCSA, REPORTER PRO TV: "E un ger de crapa pietrele afara, iar maine va fi si mai frig. Mi-a luat doar 10 secunde ca sa tastez aceasta propozitie. Am sa incerc sa scriu de mana sa vad in cat timp reusesc sa insir literele pe foaie. Mi-a luat aproape 20 de secunde. Si nu tot din ce am scris aici poate fi descifrat."

 

 Doar elevii din clase primare isi dau silinta sa scrie frumos la orele de caligrafie unde invata tot felul de reguli.

 

“Caietul corect aranjat, umerii cum ii tinem.”

 

“Sa scriu cu spatele drept, sa tin pozitia in banca si sa inclin caietul.”

 

“Ce note ai la scris?- Cate o data bune, cate o data nu-s bune.”

 

Copii spun ca nu prea isi vad parintii sa scrie de mana asa ca la acest capitol i-au intrecut.

 

“Tatal meu si mama mia nu scriu asa de frumos ca si mine, ei se grabesc cand scriu”

 

“La calculator poti sa-ti strici ochii si toata viata poti sa porti ochelari. Noi scriem frumos si ne place sa scriem de mana.“

 

“Cand scrii nu se sterge. Toti copiii trebuie sa scrie.” 

 

“-Tu ai acasa calculator? -Da, si tableta. Aceea e tehnica, dar nu e foaie pe care sa scriem cu mana.”

 

Notitele scrise pe laptop sau pe tableta nu sunt la fel de relevante precum cele scrise de mana pe hartie - spun specialistii. Potrivit invatatoarei de clasele primare Natalia Pascal, prin intermediul scrisului copii isi exprima personalitatea.

 

Natalia PASCAL, PROFESOARA CLASELE PRIMARE: “In comparativ cu tastura acolo automat scrie, ici intervine memorie, factorul psihologic. Poate si va disparea scris dar nu va fi bine.” 

 

 Totodata se pare ca elevii care sunt obisnuiti sa scrie de mana, cu pixul sau stiloul, au rezultate mai bune la invataura decat cei care folosesc calculatorul.Exista, insa, si cursuri speciale de caligrafie, la care oamenii platesc pentru a invata sa scrie frumos. Designerul, Alexandru Kodymski a invatat sa scre de la zero. A cautat carti de caligrafie s-a intalnit cu specialisti in domeniu si a redescoperit o noua pasiune a sa.  

 

Alexandru KODYMSKY: "Pentru inceput scriam betisoare, apoi elementele literilor care formeaza alfabetul. Acesta e primul. E un element important care a stat in fruntea primelor scrieri caligrafice.”    

 

 Dupa 3 ani de practica si-a deschis un club de caligrafie unde isi impartaseste cunostintele cu cei care vad scrisul ca pe o arta si chiar vor sa castige bani din asta.

 

Alexandru KODYMSKY: "Scrisul meu ramane in continuare nu chiar frumos. Noi scriem destul de incet si ne calculam fiecare miscare. Oamenii au nevoie si de ceva spiritual, nu iti dezvolta doar miscarile degetelor ci si pe tine ca personalitate.” 

 

Cursurile clubului de caligrafie sunt frecventate in special de tinerii designeri, care spun ca au nevoie de asta. Recunosc insa ca in viata de zi cu zi rar se intampla sa scrie de mana. 

 

"Este pentru cei care au rabadare." 

 

"Este un exercitiu pentru motorica manilor si pentru cei care vor ca ochii sa se odihneasca de gadjeturi." 

 

''Este un mod de a te organiza sau te poti relaxa asa.”

 

"Am venit la caligrafie cu scopul de a ma transforma intr-o fire mai retinuta si sa fac lucrurile in timp mai indelungat.” 

 

Psihologii spun ca scrisul de mana sustine anumite circuite cognitive din creier. Fara ele devenim simpli “uilizatori” - mai putin creativi, cu gandirea si memoria afectate.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn