Proiectul noului Cod al Audiovizualului, care prevede majorarea cotei de productie autohtona, a fost aprobat astazi de Comisia parlamentara pentru mass-media si urmeaza sa fie dezbatut in plen. Deputatii care au votat pentru, sustin ca in acest mod va aparea mai multa productie de calitate. Altii insa afirma ca aceste modificari ar institui monopol pe piata mass-media.

Publicat:29.06.2016, 13:32

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: "Practic nu avem produs autohton de calitate, avem cel retransmis. Din acest considerente, nu ne dezvoltam deja mai bine de 20 de ani. Cei radiodifuzori care vor avea mai mult produs autohton, vor avea posibilitate sa beneficieze de mai multa publicitate. Nu in ultimul rand sa luptam cu propaganda straina."

Maria CIOBANU, DEPUTAT PLDM: “Eu nu vreau sa dau nume, dar o televiziune risca sa dispara si vor ramane doar televiziunile lui Vlad Plahotniuc."

Proiectul noului Cod al Audiovizualului stabileste ca posturile TV trebuie sa produca 8 ore de emisiuni proprii, dintre care 6 sa le difuzeze in prime-time. 

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: “Proiectele acestea au scopul de a consolida baza juridica a pietii de televiziune. Mereu vom avea nemultumiri, dar trebuie sa facem acest pas.”

Maria CIOBANU, DEPUTAT PLDM: "De fapt, ei pun in dificultate niste televiziuni de care are nevoie cetateanul nostru. Se uita ca noi suntem o natiune romana si ceea ce se produce peste prut, poate fi catalogat drept produs autohton. Imi fac mari griji de soarta Pro TV, pentru ca este unul din putinele de expresie romaneasca."

In octombrie 2015, cele mai importante ONG-uri de presa si televiziuni, reunite in cadrul unui forum national, au cerut autoritatilor sa renunte la promovarea unor acte normative si amendamente in favoarea unor proprietari  media, cum ar fi proiectele care vizeaza produsul autohton. 

Petru MACOVEI, DIRECTOR ASOCIATIA PRESEI IDEPENDENTE: “La forum a fost solicitat sa fie retrase unele proiecte, promovate intens in special de Partidul Democrat. Niste prevederi care asigura promovarea anumitor posturi de televiziune. Exista temeri ca Partidul Democrat va incerca sa distorsonieze sensul initial al acestui Cod.”

Astazi, proiectul noului Cod al Audiovizualului a fost votat de Comisia Mass-media si urmeaza sa fie discutat in Parlament. Autorii proiectului afirma ca anumite formulari ar putea fi modificate in timpul dezbaterilor. 

Lilian CARP, DEPUTAT PL: "Parerea mea – produs european in limba romana."

Odata cu majorarea cotei productiei autohtone vor disparea din grila de exemplu filmele americane, dar si toate produsele de calitate din Romania. Prin asta, proiectul favorizeaza televiziunile care lucreaza in pierdere.

Astfel, posturile profitabile de asemenea vor inregistra pierderi si se vor inchide, iar in consecinta, pe piata de televiziune se va institui monopol. De asemenea, noul Cod al Audiovizualului contine prevederi cu referire la reducerea numarului de licente detinute de un proprietar media.