Migratia, salariile mici si locurile putine de munca sunt principalele cauze care ii determina pe moldoveni sa nu aiba multi copii. Arata un raport al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie, potrivit caruia Moldova se afla in grupul statelor cu cel mai scazut nivel de fertilitate. Autorii studiului prognozeaza ca natalitatea din tara noastra va scadea cu 4 la suta in fiecare an.

Publicat:19.10.2018, 16:36

Eduard MIHALAS, ANALIST PENTRU PROGRAME, UNFPA: “Tine de migratia tinerilor, in varsta reproductiva, situatia financiara si locurile de munca, ce nu sunt bine platite. “ 

Din aceste motive, spun autorii, tot mai multi moldoveni nu au atatia copii, cat, de fapt, si-ar dori. An de an, numarul nou-nascutilor scade, iar oamenii spun ca de vina ar fi si autoritatile.

“E greu de trait in tara noastra. E greu de intretinut mai multi copii. “

“ Frica ca nu o sa-i poata asigura. “

Iar pentru a solutiona problema, guvernarea de la noi ar avea de unde sa invete. Modelul Suediei, de exemplu, arata ca cetatenii pot fi motivati sa intemeieze familii cu cel putin 2 copii. 

Eduard MIHALAS, ANALIST PENTRU PROGRAME, UNFPA: “Acolo, concediul de maternitate e scurt, dar foarte bine platit si flexibil. Mama poate sa lucreze jumatate de zi si a doua jumatate sa stea cu copilul. Servicii de calitate pentru ingrijirea copiilor. “ 

La fel ca si Portugalia, Grecia si Singapore, Moldova face parte din grupul tarilor cu nivel scazut de fertilitate. Anul trecut, in tara noastra s-au nascut cei mai putini copii de la independenta incoace, si, totodata, cu 4 mii de micuti mai putin decat in 2016.

Datele arata ca cele mai putine nasteri se inregistreaza la Chisinau, Balti si Ocnita, pe cand la Telenesti, Cantemir si Sangerei se nasc cei mai multi copii. Pentru a atinge nivelul de inlocuire a generatiilor, este nevoie ca cuplurile sa aiba cel putin cate doi copii. In cazul in care continuam in acelasi ritm, iar autoritatile nu vor intreprinde masuri, situatia se va agrava si mai mult.

Eduard MIHALAS, ANALIST PENTRU PROGRAME, UNFPA: “Pana in 2035 rata natalitatii va scadea cu 3 procente anual. Numarul populatiei ar urma sa scada pana la 2 milioane. “ 

In prezent, pe glob traiesc 7,6 miliarde de oameni, iar intr-o singura zi se nasc 300 de mii de copii. Comparativ cu anii ‘60, in prezent se atesta o scadere a fertilitatii cu 50 la suta la nivel mondial.