Google+

Un sofer a scapat de o amenda. Motivul - procesul-verbal a fost completat in limba romana - Bizlaw.md

Un sofer a contestat in judecata procesul-verbal de sanctionare pentru incalcarea regulilor de circulatie, indicand ca nu i s-a asigurat un traducator care sa-i explice motivul pedepsei, scrie Bizlaw.mdPotrivit deciziei instanţei de judecată, în cererea reclamantul a menţionat că, fiind la volanul automobilului personal, un agent de patrulare i-a solicitat să prezinte actele.

 

Ulterior, poliţistul i-a cerut să semneze procesul-verbal prin care s-a stabilit încălcarea art. 240 al. (1) din Codul contravenţional. Şoferul a refuzat, însă, să semneze actul, invocând că nu cunoaşte limba română şi are nevoie de un traducător. Solicitarea a fost inclusă în procesul-verbal.

 

De asemenea, reclamantul a spus că agentul constatator nu i-a explicat drepturile şi obligaţiile, astfel încât să le înţeleagă. Prin urmare, persoana a cerut instanţei să declare nul procesul-verbal şi, respectiv, să fie anulată decizia de sancţionare.

 

Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani a respins ca neîntemeiată contestaţia depusă de şofer. Decizia primei instanţe a fost casată, însă, de Curtea de Apel, care a decis încetarea procesului contravenţional.

 

Magistraţii de la apel au stabilit că procesul-verbal nu corespunde cerinţelor legale imperative ale Codului contravenţional. Potrivit art. 379 alin. (2) din Cod, persoana care nu cunoaşte sau nu vorbeşte limba română are dreptul de a studia toate actele şi materialele dosarului şi de a vorbi în faţa autorităţii competente să soluţioneze cauza contravenţională prin interpret.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE BIZLAW.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn