Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, l-a avertizat marti pe omologul sau american, Mike Pompeo, impotriva "recurgerii la forta" in Venezuela, a informat Moscova, in contextul in care Washingtonul vorbeste despre o interventie militara.

Publicat:13.02.2019, 10:04

În cursul unei discutii telefonice purtate “la initiativa americana”, Serghei “Lavrov a avertizat împotriva oricarui amestec în treburile interne ale Venezuelei, inclusiv împotriva recurgerii la forta cu care Washingtonul ameninta încalcând dreptul international”, a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

“El s-a aratat dispus la consultari în legatura cu dosarul venezuelean respectând principiile ONU”, a adaugat sursa.

Opozantul Juan Guaido, sustinut în special de Washington, a anuntat marti ca ajutorul de urgenta american va intra la 23 februarie în Venezuela în pofida refuzului presedintelui Nicolas Maduro. Seful statului, sprijinit în principal de Moscova, considera ca ajutorul de urgenta este o prima etapa înaintea unei interventii militare.

În Venezuela sunt în curs manevre militare pentru a face fata unei eventuale interventii a Statelor Unite, o optiune frecvent pusa de masa de responsabilii americani.

Discutia telefonica dintre Serghei Lavrov si Mike Pompeo a avut loc marti, dupa ce seful diplomatiei americane, aflat în vizita în Slovacia, a estimat ca Vladimir Putin reprezinta o amenintare pentru democratii.

Potrivit Moscovei, Serghei Lavrov a criticat în cursul convorbirii dorinta Washingtonului de a introduce noi sanctiuni contra Rusiei în legatura cu otravirea fostului spion rus Serghei Skripal în martie în Anglia.

“El a subliniat ca o asemenea masura a Washingtonului, pe care nimic nu o justifica, nu va face decât sa agraveze situatia privind relatiile bilaterale si atmosfera internationala”, a informat ministerul rus.