Aproape 60 la suta din alegatorii care s-au prezentat ieri la urne au participat si la referendumul consultativ initiat de democrati. Potrivit CEC, majoritatea s-au declarat pentru reducerea numarului de deputati in legislativ si au spus ca ar vrea sa poata retrage oricand mandatul unuia dintre ei. Chiar daca plebiscitul a trecut pragul de validare, nimic nu se va schimba deocamdata. Modificarile vor fi facute doar daca o asemenea initiativa va fi inaintata in Parlament.

Publicat:25.02.2019, 17:07


Alina RUSU, PRESEDINTA COMISIEI ELECTORALE CENTRALE: -”Sunteti pentru reducerea numarului deputatilor din Parlament de la 101 la 61?  Peste 730 de mii au optat pentru “pentru”, iar peste...

 Astfel, din datele oferite de CEC, in jur de 74 la suta din alegatorii care au participat la plebiscit si-au dat votul pentru, iar 26 de procente s-au aratat impotriva initiativei democratilor de micsora numarul prlamentarilor.

Datele preliminare mai arata ca la intrebarea daca isi doresc sa aiba parghii ca sa demita din functie un parlamentar, alegatorii au raspuns in felul urmator:

Alina RUSU, PRESEDINTA COMISIEI ELECTORALE CENTRALE: -”Peste 790 de mii de alegatori au ales optiunea pentru, iar peste 200 de mii au ales optiunea contra.” 

Referendumul a fost declarat valabil, in conditiile in care la el au participat 39 la suta din alegatori sau 60 de procente din cei care s-au prezentat la urne.

Dupa prelucrarea tuturor proceselor verbale, rezultatele urmeaza sa fie validate de Curtea Constitutionala. Desi la referendum a participat un numarul suficient de persoane pentru a fi validat, nimic nu se schimba.

Modificarile vor fi facute doar daca o asemenea initiativa va fi inaintata in Parlament.

Initiativa de a organiza un referendum a venit la sfarsitul lunii noiembrie, anul trecut, de la PD si a fost votata de 53 de parlamentari.