Ninsorile si temperaturile scazute de la sfarsitul lunii aprilie au facut prapad in livezile din centrul si sudul tarii. Disperati, agricultorii spun ca cel mai afectati au fost ciresii, prunii, caisii si merii. Potrivit celor de la Ministerul Agriculturii, pana la sfarsitul saptamanii vor fi evaluate pagubele.

Publicat:03.05.2017, 14:30

Alexei IVANOV, AGRICULTOR: “Uitati-va fructul nu exista, al doilea nu exista al treilea este inghetat.”

De pe aceste 2 hectare de ciresi, Alexei Ivanov din Orhei urma sa culeaga intr-o luna in jur de 40 de tone de cirese. Insa ninsorile si vremea neobisnuit de rece de la sfarsitului lunii aprilie a facut prapad - 90 la suta din recolta este compromisa. Proprietarul spera sa adune cel mult 6 tone.

Alexei IVANOV, AGRICULTOR: “Exact cand au fost acele calamitati a fost in floare si trebuia sa fie si polinizarea.”

 Aceeasi situatie este si in livezile de pruni, piersici si meri. Ca sa vada cum stau lucrurile dupa intemperii, astazi au venit cei de la Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor. Acum o alta belea. Odata cu cresterea brusca a temperaturilor, au aparut si daunatorii.

Alexei IVANOV, AGRICULTOR: “Daca observam pe planta, buburuza inseamna ca a aparut paduchi.” 

Ministerul Agriculturii va anunta la sfarsitul saptamanii care sunt pagubele dupa intemperii. Cel mai mult au avut de suferit au agricultorii din sudul si centrul tarii.