Dupa un an de la prabusirea blocului de locuit din orasul Otaci, autoritatile nu se prea grabesc sa demoleze geamanul acestuia, afectat de daramarea vecinului. Constructia ar putea sa se prabuseasca in orice clipa peste casele din preajma s-au peste trecatori. Iar responsabilii din raion strang din umeri si spun ca demolarea casei ar costa prea scump.
Aceasta femeie se plange ca a ramas fara haine, vesela si mobila, dupa ce hotii i-au golit apartamentul din blocul avariat. Totusi, femeia vrea sa se intoarca in vechea locuinta, pentru ca cei 12 mii de dolari alocati de autoritatile centrale, nu-i ajung pentru a-si procura o locuinta pentru familia ei numeroasa.
"Eu doresc sa traiesc aici. Blocul nu se prabuseste. Bucataria mi-au furat-o, medicamentele, toate hainele, geamuri, cazanul, care m-a costat doua mii de euro, nu mi-au lasat nici un calorifer, nici o vesela din care sa-mi hranesc copii. Blocul nu se prabuseste, cati oameni au ramas pe drumuri”,s-a plans Avrora.
Vecinii spun ca, acum cateva zile, pe casele din preajma au cazut bucati din acoperisul blocului avariat. Foile de ardezie au fost ridicate de rafalele puternice de vant. Cladirea cu noua etaje, care urmeaza sa fie demolata, nu are nici gard de protectie.
"Te temi sa te duci sa arunci gunoiul. Arunca din el tot. Au facut din el o toaleta. Vin narcmonaii aici. Ei au lasat geamurile deschise, mai nu au cazut peste copii, noi le-am rugat sa scoata geamurile, vantul bate iar copiii alearga. Noi avem patru nepoate. Se urca si se joaca, noi am inchis poarta ca copiii sa nu se poata juca acolo”.
„Este pericol ca cineva va mai avea de suferit, deoarece este foarte periculos aici. Blocul nu este pazit. Blocul nu mai poate fi renovat, totul este demolat: podul, peretii. Nici o cada nu a ramas, de la etajul opt le aruncau. Le scot si le arunca jos”.
„Macar sa fie ingradit, ca copiii sa nu poata sa joace pe acolo. Noi ne temem securitatea copiilor nostri”,au spus locuitorii orasului Otaci.
Autoritatile raionale declara ca demolarea blocului avariat ar costa cateva milioane de lei, bani de care bugetul raional nu dispune.
"Doar demolarea blocului costa 1/3 din bugetul raionului. Demolarea blocului prabusit a costat bugetul raionului 2 milioane 700 de lei, iar sa punem la pamant o cladire, ne va costa de trei- patru ori mai scump”,a precizat vicepresedintele raionului Ocnita, Galina Zalevscaia.
Amintim ca, acum un an, o scara a unui bloc de locuit cu 12 apartamente din Otaci s-a prabusit, iar cladirea vecina a fost avariata. Locuitorii din ambele case au primit bani pentru a-si cumpara alte locuinte. Atunci, oamenii s-au aratat nemultumiti de sumele stabilite de autoritati.