Coronavirusul este „cea mai severa” urgenta de sanatate publica cu care s-a confruntat vreodata Organizatia Mondiala a Sanatatii, a spus directorul sau general al organizatiei. Aceasta, in conditiile in care mai multe tari care erau date drept exemplu pentru modul in care au gestionat criza COVID inregisteaza din nou o crestere a numarului de cazuri, arata CNN.

In regiunea Asia-Pacific, unde sunt tarile care au fost primele lovite de virus si primele care au reusit sa tina situatia sub control, au aparut cazuri noi si, in unele cazuri, cresteri aparent inexplicabile ale numarului de infectari. Guvernele care au fost laudate in urma cu cateva luni pentru reactia lor la pandemie par acum sa aiba dificultati.

Sunt date ingrijoratoare pentru tarile care nu au depasit primul val al pandemiei si cu atat mai mult pentru cele in care numarul de cazuri a explodat, cum sunt Statele Unite si Brazilia. Mai grav este ca mai raman doar cateva saptamani de vara in parti ale emisferei nordice, iar multi epidemiologi se asteapta ca virusul sa capete noi puteri in timpul iernii.

Marti, China a raportat cel mai mare numar de cazuri de coronavirus la nivel local de la inceputul lunii martie, pentru a doua zi consecutiv, majoritatea celor 64 de cazuri noi fiind inregistrate in Xinjiang. Hong Kong se confrunta, de asemenea, cu un nou focar major, cu peste o mie de cazuri noi in ultimele doua saptamani si cu sase zile consecutive in care au fost raportate peste 100 de cazuri. Noua crestere a aparut dupa ce orasul parea sa fi scapat aproape de tot de cornonavirus si a relaxat restrictiile.

Desi a raportat o usoara scadere luni, Japonia a inregistrat in ultima vreme o crestere a cazurilor noi, aproape de nivelul de la inceputul pandemiei. Au fost aproximativ 5.000 de cazuri noi saptamana trecuta, potrivit datelor Universitatii Johns Hopkins. Cel mai mare focar a fost in capitalei Tokyo, care a inregistrat 200 de cazuri noi timp de sase zile la rand, iar luni au fost 131 de cazuri. Este insa posibil ca aceste rezultate sa se datoreze faptului ca au fost facute mai putine teste, din cauza unei minivacante.

Australia se confrunta, de asemenea, cu o crestere masiva a numarului de cazuri. Tara mai avea doar cateva cazuri in iunie, dar numarul de cazuri a explodat in iulie. Cea mai afectata zona este sudul statului Victoria, care a anuntat luni inca 384 de cazuri.

Aceasta explozie a numarului de cazuri a luat autoritatile prin surprindere. Iar cauza nu este cunoscuta. Sunt mai multe ipoteze: fie ca e vorba de o tulpina noua, mai virulenta, fie ca multe cazuri au ramas nedetectate, ducand astfel la infectarea tot mai multor oameni, fie ca ar fi vorba de oameni veniti din strainatate care au adus virusul.

„Cand ai epidemia sub control, e important sa il pastrezi prin testarea eficienta si carantina persoanelor care sosesc in Hong Kong. Cand apare o epidemie, e nevoie de mult efort ca sa o opresti, a spus Ben Cowling, profesor de sanatate publica la Universitatea din Hong Kong.

Saptamana aceasta, autoritatile din Hong Kong au impus obligatia portului mastii in public si au limitat.

„Situatia epidemica este critica”, a spus Matthew Cheung, viceliderul din Hong Kong, adaugand ca urmatoarele saptamani sunt extrem de cruciale pentru oras.

„Ne confruntam cu un risc ridicat de focar comunitar”, a adaugat el.

In Australia, statul Victoria a fost plasat in carantina, dar are dificultati in a reduce numarul de cazuri noi. Expertii le cer oamenilor sa aiba rabdare, spunand ca masura carantinei poate sa functioneze, dar ca multe infectii care au avut loc in urma cu cateva saptamani sunt detectate abia acum.

Cele mai dure masuri au fost luate in Vietnam, unde guvernul a inceput luni sa evacueze aproximativ 80.000 de turisti din centrul orasului Da Nang, dupa ce trei rezidenti au contractat virusul.

Sursa: