Preturile locuintelor in capitala vor continua sa scada cel putin pana la alegerile din toamna. De aceasta parere sunt unii experti imobiliari, care spun ca piata de imobile din Chisinau a intrat in cel de-al 7-lea an de criza. Ba mai mult decat atat, din cauza tensiunii din tara vecina si a conflictului care mocneste pe Nistru, vanzarile de apartamente ar putea stagna cu totul.
Nicolae OSTAFICIUC, EXPERT IMOBILIAR: „Preturile au scazut din anul 2008 pana in momentul de fata. Preturile vor continua sa scada cel putin pana la alegerile din toamna, iar daca vom fi atinsi de situatia din Ucraina preturile ar putea scadea brusc. Asta deoarece cumparatorii se vor teme sa faca investitii in locuinte si vor fi in asteptare pana cand vor fi siguri ca, criza din tara vecina va trece.”
Plecarea moldovenilor din tara este primul lucru care a dus la scaderea preturilor la locuinte. Si daca dupa primul val de plecari preturile au crescut vertiginos, dupa cel de-al doilea val, dimpotriva, apartamentele s-au ieftinit, migrantii renuntand sa mai investeasca in locuintele din Moldova.
Nicolae OSTAFICIUC, EXPERT IMOBILIAR: “Atat timp cat cetatenii din Moldova stau in rand la ambasade si vor sa plece, criza va continua.”
Expertii prognozeaza ca in acest an, in medie, locuintele in capitala se vor ieftini putin, cu 5 procente. Pretul mediu al apartamentelor este acum de circa 580 de euro pentru un metru patrat, iar specialistii in domeniu sustin ca acesta este aproape de minimul posibil, asa ca in curand reducerea preturilor s-ar putea opri, ba chiar incepand din 2015 ne-ar putea astepta o usoara scumpire. Apartamentele mici sunt cel mai putin atinse de criza si asta pentru ca cerere pentru acest tip de locuinte exista, iar daca se cumpara, vanzatorii nu vad motive sa faca ieftiniri.
Nicolae OSTAFICIUC, EXPERT IMOBILIAR: “Pentru obiectele de prima necesitate, scaderea este mai mica. Ma refer la garsoniere, apartamente cu o camera sau doua camere, adica apartamentele destinate bugetarilor. In schimb, loturile de pamant care sunt investitii pentru viitor stagneaza, vanzarile sunt, practic, stopate.”
Oricum, pentru multi dintre cei care locuiesc si muncesc in tara, locuintele sunt inca prea scumpe.
“Preturile sunt exagerat de scumpe. Dar s-au ieftinit. Nu s-au ieftinit mult, oricum nu e pentru noi.”
Potrivit Biroului National de Statistica, in primul trimestru al acestui an vanzarile apartamentelor noi s-au redus cu peste 25 la suta (26,5%) fata de aceeasi perioada a anului trecut, aceasta fiind cea mai abrupta scadere din ultimii 6 ani.