Google+

VIDEO - Chiar daca ai polita medicala, vei achita integral si serviciile medicale dintr-o clinica privata in cazul unor interventii platite de stat. De ce se intampla acest lucru

VIDEO - Chiar daca ai polita medicala, vei achita integral si serviciile medicale dintr-o clinica privata in cazul unor interventii platite de stat. De ce se intampla acest lucru
Embed:

Are polita medicala, dar oricum a platit din banii proprii interventia chirurgicala. Este vorba despre o femeie din capitala, care a ales sa se opereze la o institutie privata. Statul transfera aceeasi suma de bani pentru aceste proceduri, atat la spitalele de stat cat si la cele private. Intrucat la institutiile private pretul serviciilor este mai mare, pacientii, care au polita, ar fi putut plati doar diferenta. Dar supriza, acest lucru este ilegal. Asa ca pacientii sunt nevoiti sa plateasca intreaga suma, in momentul in care aleg o clinica privata.

 

Aceasta femeie are de mai multi ani dureri mari in genunchi. A decis, de curand, sa-si faca o operatie, iar pentru asta a ales specialistul in care avea incredere, dintr-o institutie privata. 

 

Daca ar fi mers la un spital de stat nu ar fi platit nimic, iar aici ar fi putut achite doar diferenta dintre suma acoperita de polita medicala si costul interventiei in institutia privata, dar nu a fost sa fie.

 

A avut noroc ca fiul a ajutat-o si i-a platit intreaga interventie. La aceasta institutie costul interventiei este de 52 800 de lei, iar CNAM transfera pentru ea 40 000 lei, respectiv femeia ar fi putut plati doar diferenta, sau coplata de 12 800 lei. Intrucat coplata, la noi in tara, este ilegala a platit toata suma de 52 800 lei.

 

Si medicii din institutiile private sunt nemultumiti din aceasta cauza. 

 

Olga SCHIOPU, PRESEDINTE UNIUNEA INSTITUTIILOR MEDICALE PRIVATE: "La noi costurile sunt mai mari, iar CNAM transfera aceeasi suma de bani si la privati si la spitalele de stat."

 

Doar un numar mic de proceduri, oferite de institutiile medicale private, sunt acoperite integral de polita medicala.

 

Potrivit specialistilor de la Centrul National de Asigurari in Medicina, coplata, nu este legala in Moldova. 

 

Respectiv daca pacientul opteaza pentru o institutie privata, unde costurile sunt mai mari, trebuie sa achite suma integrala, iar polita de asigurare nu este activata in acest caz.

 

Deocamdata potrivit autoritatilor o modificare in acest sens nu se prevede. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn