Google+

Bulevardul Stefan cel Mare, blocat de soferii suparati pe scumpirea carburantilor. In zona s-au format ambuteiaje. Chiril Gaburici, la discutie cu protestatarii - GALERIE FOTO

Soferii, care au iesit astazi la protest in PMAN, cerand ieftinirea carburantilor, si-au parcat masinile la intersectia strazilor Puskin cu Stefan cel Mare, blocand accesul.

 


Ministrul Economiei si Infrastructurii, Chiril Gaburici, a iesit sa discute cu protestatarii. 

 

Reactia Guvernului, la protestul organizat de soferi:

 

"Guvernul vine cu precizări referitoare la solicitările unui grup de cetăţeni cu privire la preţurile la carburanţi În legătură cu petiţia primită astăzi de Executiv din partea unui grup de cetăţeni, Guvernul face următoarele precizări:

1. Guvernul nu are atribuţii la formarea preţurilor la carburanţi. Aceasta este prerogativa ANRE. Săptămâna trecută premierul a cerut Agenţiei precizări privind majorarea preţurilor la carburanţi şi examinarea posibilităţii de suspendare a deciziei de majorare, menţionând importanţa unei analize temeinice, care să conţină argumente clare, comunicate public şi transparent. Ieri prim-ministrul a cerut Ministerului Economiei şi Infrastructurii să facă o analiză a cadrului legal şi, dacă este necesară modificarea acestuia, să intervină.

2. Metodologia de formare a preţurilor la carburanţi este publică. Totodată, ieri prim-ministrul a cerut autorităţilor competente mai multă transparenţă şi claritate în acest sens, astfel încât să nu existe marjă de interpretare, iar fiecare cetăţean să aibă acces la metodologia de calcul.

3. În privinţa sancţionării unui participant la protest, ieri premierul a precizat că libertatea de exprimare a cetăţenilor trebuie respectată şi a cerut Ministerului Afacerilor Interne examinarea cazului. MAI a anunţat deja că a iniţiat o anchetă internă pe acest caz.

4. În ceea ce priveşte calitatea carburanţilor, chiar ieri Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, în urma cărora parametrii de calitate ai benzinei şi motorinei, atât la importul, cât şi la comercializarea acestor produse la staţiile PECO, vor fi măsuraţi potrivit cerinţelor europene.

 

Totodată, monitorizarea calităţii carburanţilor va fi efectuată de către organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective ministerului Economiei şi Infrastructurii şi Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

 

Guvernul încurajează ANRE să aibă o comunicare cât mai deschisă şi clară la acest subiect, atât cu grupul de protestatari, cât şi cu populaţia, şi să prezinte argumente clare care stau la baza formării noilor preţuri.

 

Totodată, Executivul solicită grupului de protestatari să aibă o atitudine constructivă, şi nu ultimativă. Tentativa de a bloca străzile din Chişinău afectează nejustificat locuitorii capitalei. Guvernul cconsideră că această atitudine este una nepotrivită, în condiţiile în care instituţiile statului şi-au arătat deschiderea pentru comunicare şi identificarea soluţiilor. Guvernul reiterează importanţa libertăţii de exprimare şi precizează că nemulţumirile se pot rezolva doar prin dialog şi discuţii."


Nemultumiti de scumpirea carburantilor, soferii au protestat din nou. Acestia si-au parcat masinile in Piata Marii Adunari Nationale si au scris o petitie catre autoritati. Eu spun ca majorarea preturilor la bezina si motorina este o povara prea mare si cer ca acestea sa fie reduse.

 

 

 

 

 

 

Ieri la sedinta Guvernului, Pavel Filip a cerut ANRE-ului, desi aceasta este o institutie independenta, sa faca publice toate datele, pentru ca oricine sa poata calcula cum se formeaza preturile la carburanti. 

 

Ultima data soferii au protestat sambata. Acestia spun ca s-au organizat pe retelele de socializare. Din 2016 de cand ANRE a inceput sa stabileasca preturi plafon, carburantii s-au scumpit cu aproape trei lei. Acum benzina costa 19 lei si 15 bani, iar motorina 17 lei si noua bani, acestea fiind cele mai inalte preturi din ultimii ani. Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn