Soferii, care au iesit astazi la protest in PMAN, cerand ieftinirea carburantilor, si-au parcat masinile la intersectia strazilor Puskin cu Stefan cel Mare, blocand accesul.

Publicat:06.06.2018, 12:41


Ministrul Economiei si Infrastructurii, Chiril Gaburici, a iesit sa discute cu protestatarii. 

Reactia Guvernului, la protestul organizat de soferi:

"Guvernul vine cu precizari referitoare la solicitarile unui grup de cetateni cu privire la preturile la carburanti În legatura cu petitia primita astazi de Executiv din partea unui grup de cetateni, Guvernul face urmatoarele precizari:

1. Guvernul nu are atributii la formarea preturilor la carburanti. Aceasta este prerogativa ANRE. Saptamâna trecuta premierul a cerut Agentiei precizari privind majorarea preturilor la carburanti si examinarea posibilitatii de suspendare a deciziei de majorare, mentionând importanta unei analize temeinice, care sa contina argumente clare, comunicate public si transparent. Ieri prim-ministrul a cerut Ministerului Economiei si Infrastructurii sa faca o analiza a cadrului legal si, daca este necesara modificarea acestuia, sa intervina.

2. Metodologia de formare a preturilor la carburanti este publica. Totodata, ieri prim-ministrul a cerut autoritatilor competente mai multa transparenta si claritate în acest sens, astfel încât sa nu existe marja de interpretare, iar fiecare cetatean sa aiba acces la metodologia de calcul.

3. În privinta sanctionarii unui participant la protest, ieri premierul a precizat ca libertatea de exprimare a cetatenilor trebuie respectata si a cerut Ministerului Afacerilor Interne examinarea cazului. MAI a anuntat deja ca a initiat o ancheta interna pe acest caz.

4. În ceea ce priveste calitatea carburantilor, chiar ieri Guvernul a aprobat modificari la Legea produselor petroliere, în urma carora parametrii de calitate ai benzinei si motorinei, atât la importul, cât si la comercializarea acestor produse la statiile PECO, vor fi masurati potrivit cerintelor europene.

Totodata, monitorizarea calitatii carburantilor va fi efectuata de catre organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective ministerului Economiei si Infrastructurii si Agentiei pentru Protectia Consumatorilor si Supravegherea Pietei.

Guvernul încurajeaza ANRE sa aiba o comunicare cât mai deschisa si clara la acest subiect, atât cu grupul de protestatari, cât si cu populatia, si sa prezinte argumente clare care stau la baza formarii noilor preturi.

Totodata, Executivul solicita grupului de protestatari sa aiba o atitudine constructiva, si nu ultimativa. Tentativa de a bloca strazile din Chisinau afecteaza nejustificat locuitorii capitalei. Guvernul cconsidera ca aceasta atitudine este una nepotrivita, în conditiile în care institutiile statului si-au aratat deschiderea pentru comunicare si identificarea solutiilor. Guvernul reitereaza importanta libertatii de exprimare si precizeaza ca nemultumirile se pot rezolva doar prin dialog si discutii."


Nemultumiti de scumpirea carburantilor, soferii au protestat din nou. Acestia si-au parcat masinile in Piata Marii Adunari Nationale si au scris o petitie catre autoritati. Eu spun ca majorarea preturilor la bezina si motorina este o povara prea mare si cer ca acestea sa fie reduse.

Ieri la sedinta Guvernului, Pavel Filip a cerut ANRE-ului, desi aceasta este o institutie independenta, sa faca publice toate datele, pentru ca oricine sa poata calcula cum se formeaza preturile la carburanti. 

Ultima data soferii au protestat sambata. Acestia spun ca s-au organizat pe retelele de socializare. Din 2016 de cand ANRE a inceput sa stabileasca preturi plafon, carburantii s-au scumpit cu aproape trei lei. Acum benzina costa 19 lei si 15 bani, iar motorina 17 lei si noua bani, acestea fiind cele mai inalte preturi din ultimii ani.