A fost greu sa te ascunzi astazi de soare. La amiaza s-au inregistrat 38,5 de grade, asa ca cei care au iesit in oras, au incercat sa mearga mai mult pe la umbra. Si cum meteorologii au emis un cod galben de canicula, salvatorii au instalat corturi in cele mai aglomerate zone din capitala.

Publicat:14.06.2018, 14:13

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Daca din cauza soarelui dogorator acuzati semne de ameteala, dureri de cap sau slabiciune, va puteti apropia in aceste corturi unde primiti primul ajutor medical si puteti lua si un pahar cu apa rece.”

 Iulia BUTUC, LOCOTENENT SECT. RISCANI: “Avem pastile de inima – validol, este lanterna pentru verificarea ochilor, doua binturi elastice si o curea pentru aparatul de masurat tensiunea. Avem culerul cu apa rece, pahare si un pat pliant pana la venirea salvarii acordam primul ajutor.”

 Corturile au fost instalate in cinci sectoare ale capitalei si functioneaza de la ora 11 pana la 18.

Liliana PUSCAS, PURTATOR DE CUVANT DSE: Astfel de corturi vor functiona si in Balti, Cahul si Comrat. Ele vor functiona atunci cand temperatura va depasi 34 de grade. Aici vedeti salvatori, ar putea fi si angajati ai Ministerului Sanatatii sau studenti care vor face voluntariat de la facultatea de medicina.”

 Primele care s-au inghesuit la usa cortului au fost persoanele de varsta a III-a.

“Hai sa traiti, la multi ani. E foarte buna apa, curata.”

”Eu am 85 de ani si imi vine foarte greu. Am iesit ca m-am dus dupa medicamente. Ies numai seara, iar uneori nu ies cu saptamanile din casa.” 

”Am sticla, dar deja e calda. -E ca ceaiul deja? Da. In alb m-am imbracat, e foarte cald, sunt toata transpirata.”

Pentru ca fluxul de persoane este mare, si in piata centrala au fost instalate doua posturi medicale. Chiar daca initial incaperea nu avea aceasta destinatie, ea este dotata cu toate cele necesare pentru primul ajutor.

Veaceslav TENICA, MEDIC: “Daca ne uitam in registru observam adresari sunt de la 5 la 10 pe zi, de la ora 10 pana la 17. Adesarile sunt sa-mi masoare tensiunea si sa beau apa.”

 Pentru a stinge din arsita care se incinge in asfalt, administratia pietei stropeste periodic caile principale. Chiar si asa cumparatorii spun ca este sufocant, dar nu au incotro.

“Trebuie sa mancam ceva. Pe unde este umbra pe acolo mergem, mai bem apa.”

”Noi moldovenii suntem rabdatori, chiar si pe caldura. Ploua, ninge, vantul bate, viata merge mai departe.”

Acest barbat isi are taraba chiar in bataia soarelui. Spune ca cele aproape 6 ore petrecute la munca sunt istovitoare, dar lupta cum poate.  

”Capul ma doare de la caldura. Iata apa, beau apa. Cand soarele arde, oamenii nu ies din casa, cumparatori sunt putini cand e cald.”

O cismea cu apa potabila a fost instalata si in parcul central al capitalei.

”Este foarte bine. Nu e numaidecat sa bei, poti sa te speli un pic, sa stropesti cu apa rece in zonele pulsului.”

 Medicii atentioneaza persoanele in varsta si copiii sa fie atenti in perioada caniculara si vin cu sfaturi.

Veaceslav TENICA, MEDIC: ”Sa fie imbracati cat mai usor, de culoare alba. Sa nu se porneasca cu capul descoperit. Sa consume apa cat mai mult si sa excuda bauturile care te incalzesc.”

 De maine, codul galben de canicula expira, iar meteorologii anunta ca vor cadea averse de ploaie cu descarcari electrice in toata tara. In termometre vom avea maxime cuprinse intre 32-34 de grade.