Grecia este una din destinatiile preferate ale romanilor pentru perioada concediilor. Si foarte multi pleaca acolo cu propriul autoturism. Recent, Grecia si-a modificat Codul Rutier, ducandu-l la extrem. Mai precis, pentru niste abateri relativ minore, risti sa ramai in drum fara placute de inmatriculare, fara permis si fara certificatul de inmatriculare.

Publicat:08.08.2018, 05:41

Printre cele mai importante modificari ale Codului Rutier din Grecia se numara situatiile in care ramai fara permis. Si cu masina imobilizata pe loc, pentru ca ti se confisca placutele de inmatriculare si talonul. De exemplu, ramai fara permis daca esti surprins de politie ca circuli fara centura de siguranta sau daca circuli in timp ce utilizezi telefonul mobil la volan. Pe langa retinerea permisului, ti se iau si placutele si talonul, fiind obligat sa pleci cu masina pe platforma, chiar daca te duci cu familia si copii mici in vacanta.

Special parca pentru romani mai sunt doua articole interesante: daca parchezi pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati, dar tu nu ai nimic, ramai fara permis, placute, talon. Scurt si la obiect, aceasta reglementare fiind ideala si in Romania. In plus, daca esti surprins aruncand pe geam mucul de tigara, la fel, ramai fara permis, placute de inmatriculare si talon.
Vitezomanii care pana acum alergau in voie la greci trebuie sa stie ca daca depasesc viteza legala cu 30 km/h se sanctioneaza cu 350 de Euro amenda si ridicarea permisului pentru 60 de zile pe loc.

De retinut este si faptul ca NU MAI EXISTA POSIBILITATEA PLATII A JUMATATE DIN AMENDA! Adica nu mai poti achita 50% din valoarea amenzii, acum fiind obligat sa platesti valoarea integrala in termen de 15 zile.

In concluzie, daca romanii sunt permisivi si, mai mult, politicienii incurajeaza ilegalitatile si accidentele rutiere cauzate de viteza excesiva, grecii au luat masuri radicale impotriva accidentelor rutiere. Amenzile se ridica pana la 1200 de Euro, iar cele mai marunte abateri, precum vorbitul la telefon in timpul condusului sau nepurtarea centurii de siguranta te lasa pieton cu masina imobilizata fara placute si fara talon. Oare or fi bune astfel de legi si la noi?

Republica Elena – Modificari aduse Codului Rutier

Tip: Atenţionare de calatorie

Data: 17.07.2018

1. Neutilizarea centurii de siguranţa sau a caştii de protecţie pentru motociclisti se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de catre conducatorul auto în mers, fara dispozitiv Bluetooth sau fara ca telefonul sa fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de catre o persoana având ο concentraţie de alcool de:

- 0,50-0,80 g/l È‹n sânge sau de 0,25-0,40 mg/l È‹n aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 200 euro şi imobilizarea autovehiculului;

- 0,80-1,10 g/l È‹n sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l È‹n aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului;

- peste 1,10 g/l È‹n sânge sau de peste 0,60 mg/l È‹n aerul expirat se sanctioneaza cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 180 de zile, cu închisoare de minimum doua luni, amenda de 1.200 euro, ridicarea placuţelor de È‹nmatriculare pentru o perioada de la 10 zile pâna la 6 luni (È‹n baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

Conducatorii auto care recidiveaza în termen de 2 ani şi care sunt depistati având o concentraţie de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancţionaţi cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 5 ani, cu închisoare de cel puţin 6 luni, amenda de 2.000 euro, ridicarea placuţelor de È‹nmatriculare de la 10 zile pâna la 6 luni (È‹n baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

4. Depaşirea limitei de viteza cu peste 30 km/ora se sanctioneaza cu amenda de 350 euro si ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu amenda de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersectie” se sancţioneaza cu o amenda de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sanctioneaza cu amenda de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staţionarea - parcarea ilegala se sanctioneaza cu amenda de 40-150 euro, dupa caz, şi ridicarea permisului de conducere, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancţioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenţa, indiferent de durata, se sancţioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulatia constanta a camioanelor grele şi a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depasiri care surprind şoferii care circula de drept pe aceasta banda se sancţioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, È‹n timpul mersului, de obiecte sau substanţe care polueaza sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv ţigarile, se sancţioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placuţelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumatate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogata. Amenda se plateşte în termen de 15 zile la Poşta Elena sau la sediul primariei pe raza careia se afla secţia de poliţie rutiera care aplica amenda.

Foto: leadabroad.com