Procuratura spaniola va face plangere zilele urmatoare impotriva cantaretei Shakira pentru evaziune fiscala, potrivit La Vanguardia, conform news.ro.

Publicat:08.12.2018, 07:21

Shakira Isabel Mebarak Ripoll a informat joi, printr-un comunicat, ca „a îndeplinit toate obligatiile tributare si nu datoreaza nimic trezoreriei spaniole”.

În urma cu câteva luni, cântareata a platit 20 de milioane de euro - datorii si dobânzi din anul 2011, iar recent, alte 14,5 milioane, pentru 2012, 2013 si 2014. În acei ani, Shakira era consiliata de PriceWaterhouseCoopers, companie înlocuita cu EY în decembrie 2017.

În 2015, artista si-a stabilit rezidenta fiscala în Spania.

Procuratura ancheteaza daca rezidenta fiscala a artistei în perioada 2011 - 2014 era în Spania si nu în strainatate, asa cum a declarat. Daca o persoana are sediul fiscal în Spania, plateste acolo impozitele.

Surse au transmis ca Trezoreria spaniola vrea sa foloseasca eronat conceptul „absenta sporadica” pentru a o considera pe partenera fotbalistului Gerard Piqué rezident spaniol.

Acest concept face referire la timpul pe care un contributor îl petrece în afara Spaniei, pentru diverse chestiuni, si se contabilizeaza ca si cum s-ar fi aflat pe teritoriul spaniol.

Shakira spune ca acest caz este „unic, având în vedere ca sunt cetatean strain în Spania ale carui venituri vin, practic în totalitate (96%), din strainatate”.

Odata ce plângerea va fi prezentata, exista mai multe posibilitati. Apararea poate cere arhivele cazului, pe care un judecator le poate admite ca proba sau nu. O alta optiune pentru a evita un proces este încheierea unui acord, asa cum s-a întâmplat în cazul mai multor contribuabili importanti, precum fotbalistii.

Odata achitata datoria mai ramâne de platit sanctiunea pe care o poate impune Agentia Nationala de Administratie Fiscala care poate fi echivalentul datoriei.