Daca la Moscova cineva stranuta, noi facem guturai. Asa explica guvernatorul Bancii Nationale deprecierea leului. Dorin Dragutanu afirma ca suntem direct afectati de caderea rublei rusesti, dar si a hrivnei. Ca de obicei, autoritatile sunt optimiste si spun ca situatia este sub control.

Publicat:15.12.2014, 13:22


Leul moldovenesc trece printr-o perioada deloc usoara. Deprecierea sa fata de dolar continua deja de cateva luni, astfel incat astazi moneda americana a atins un nou record de 15 lei si 39 de bani. Si euro este destul de puternic, avand un curs oficial de 19 lei 17 bani. Explicatia autoritatilor este simpla - depindem direct de economia Ucrainei, dar si a Rusiei, ambele destul de fragile in acest moment.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: "Nu traim intr-un mediu economic izolat. La Moscova cineva stranuta, noi facem guturai."

De cand leul a inceput sa cada, Banca Nationala a tot intervenit pe piata. Vineri a avut loc ultima interventie, cand autoritatile au vandut alte 20 de milioane de dolari.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: "Incercam sa evitam fluctuatii bruste, este gresi sa mentinem un curs oficial."

Chiar si asa, Dorin Dragutanu este destul de optimist si spune ca deprecierea leului se va opri la un moment dat. In numai un an, dolarul a crescut fata de leu 17 de procente, iar moneda europeana cu 7 la suta.