Google+

Dupa furtul miliardului, moldovenilor le-a fost frica sa mai ia credite din banci, asa ca volumul acestora a scazut in jumatate. Oamenii spun ca ratele dobanzilor raman in continuare mari, iar autoritatile dau vina pe crizele politice - VIDEO

Dupa furtul miliardului, moldovenilor le-a fost frica sa mai ia credite din banci, asa ca volumul acestora a scazut in jumatate. Oamenii spun ca ratele dobanzilor raman in continuare mari, iar autoritatile dau vina pe crizele politice - VIDEO
Embed:

Dupa furtul miliardului, moldovenilor le-a fost frica sa mai ia credite din banci, asa ca volumul acestora a scazut in 2 ani in jumatate. Oamenii spun ca ratele dobanzilor raman in continuare mari, iar salariile - mici, asa ca nu vor nici sa auda de banci. Totodata, autoritatile dau vina pe crizele politice si economice prin care am trecut.


Datele Bancii Nationale arata ca la sfarsitul anului 2014, an in care s-a produs frauda bancara, volumul creditelor noi in economie era de peste 23,5 miliarde de lei (23,529 mlrd lei). La sfarsitul anului trecut insa, suma era de aproape 2 ori mai mica, ajungand pana la circa 13 miliarde (12,862 mlrd lei).

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: ”Din cauza ca BNM si-a inasprit brusc politica financiara in special la depozitele in lei, a crescut enorm rata dobanzii.”

 

La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale da vina pe instabilitatea politica. 

 

Sergiu CIOCLEA, GUVERNATOR BNM: ”Avem investitori care ne spun ca nu vor veni daca se schimba cursul european, asta e doar la nivel de temeri. Dar cand avem 5 guverne care se schimba despre ce vizibilitate putem vorbi?”

 

Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: "Impactul crizei economice financiare si-a spus un cuvant greu in partea ce tine de luarea creditelor de populatie, dar si agenti economici."

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Toate crizele prin care a trecut RM nu au putut sa nu-si lase amprenta.”

 

Pentru ca oamenii nu iau credite, economia are de suferit.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: ”Asta inseamna ca activitati economice noi nu sunt, economia e in stagnare, din nefericire potential de crestere este limitat.”

 

Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: ”Unul dintre elementele de baza ale cresterii economice este consumul, respectiv, scaderea consumului a dus la scaderea tempoului de crestere a economiei.”

 

Cei care au luat credite spun ca nu ar mai face-o.

 

”Nu recomand la nimeni, 50% din salariu se duce la banca.”

 

”Procentele sunt mari.”

 

”Am pierdut increderea in banci si in conducere in general””Salariile sunt mici, oamenii nu pot intoarce creditele””Si furtul miliardului a influentat direct.”

 

In 2015, dupa ce a acordat celor 3 banci falimentare credite de urgenta pentru a le salva, Banca Nationala a fost nevoita sa majoreze rata de baza, care inseamna automat credite mai scumpe.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: ”Noi nu am salvat bancile, noi am achitat jaful bancar.”

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Frauda bancara este doar un element, oamenii nu sunt orbi, investitorii nu sunt surzi. Au vazut ce s-a intamplat in RM, fonduri fraudate, de aceea au devenit mai reticenti.”

 

In 2015 rata de baza a ajuns pana la 19,5%, iar anul trecut a inceput sa scada, ajungand pana la 9%. Acum rata dobanzii pentru creditele de consum, luate in lei, este, in medie, de 12 la suta.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn