Euro a urcat astazi pana la aproape 30 de lei. Casele de schimb valutar au afisat astazi cotatii greu de imaginat. Cursul oficial stabilit pentru maine este de 24 de lei si un ban, cu un leu si 64 de bani mai mare decat azi. Oamenii dau vina pe Banca Nationala, iar Banca Nationala da vina pe oameni. Guvernatorul BNM Dorin Dragutanu ne indeamna sa facem economii si sa consumam mai putin. Mai mult, acesta afirma ca daca cei care tin banii la saltea ar vinde valuta, situatia s-ar stabiliza.

Publicat:17.02.2015, 16:41

Speranta STATE, REPORTER PRO TV: ”Ceea ce acum cateva luni ni s-ar fi parut ireal, s-a intamplat. La un curs oficial de 22 de lei si 37 de bani stabilit pentru astazi de BNM, la aceasta banca un euro putea fi cumparat astazi cu aproape 30 de lei.”

”Este un cosmar!”

"Strasnic, preturile cresc, salariile raman la fel”

"Cat se poate? BNM ce face acolo".

Si cum oamenii dau vina pe Banca Nationala, Banca Nationala da vina pe oameni.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: ”Ceea ce s-a intamplat este pentru ca oamenii cauta cu ardoare sa cumpere valuta."

De vina sunt si politicienii, afirma Dragutanu.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: ”Economia este un joc de fotbal in echipa. BNM este portar, iar toata lumea asteapta de la BNM sa marcheze goluri. Noi suntem ultima linie de aparare. Institutia care poate face ceva este Guvernul, care fara Parlament nu poate activa."

In conditiile in care moldovenii devin mai saraci cu fiecare zi, guvernatorul BNM ne indeamna sa facem economii si sa scoatem  valuta adunata la ciorap.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: ”N-as spune ca preturile au explodat. Este foarte importanta rationalizarea consumului. Valuta este foarte multa, inclusiv in depozitele, saltelele persoanelor fizice, acum trebuie sa ne gandim cum sa-i determinam sa o vanda."

In incercarea de a intari leul, Banca Nationala a majorat din nou rata de baza a dobanzii pana la 13,5 procente. Sporirea ratei de baza are drept scop diminuarea masei monetare aflate in circulatie si, prin urmare, stoparea devalorizarii monedei nationale. Asta inseamna, totodata ca si creditele se vor scumpi. Cu toate acestea, expertii afirma ca aceasta duce, pe termen mediu, la diminuarea cresterii economice, intrucat scade si consumul. Anterior BERD a prognozat pentru 2015 o crestere economica de zero la suta pentru tara noastra.