Bilanţul incendiilor care parjolesc California s-a agravat dramatic: cel putin 25 de oameni au murit in timp ce incercau sa scape din iadul de foc.

Publicat:11.11.2018, 18:41

Sute de mii de oameni au fost evacuaţi, 40.000 de hectare au fost deja mistuite si peste 3.000 de pompieri intervin eroic. Dar stingerea focului ar putea dura trei saptamâni. Potrivit unei ipoteze, dezastrul ar fi pornit de la nişte scântei produse în spatele unei companii de utilitaţi.

Flacarile se extind necontrolat, alimentate de vânt si uscaciune. La nord de Sacramento, districtul Butte, se confrunta cu un incendiu monstruos, care a devenit cel mai distrugator înregistrat vreodata în California. Începând de joi dimineata, când a izbucnit, a înghitit peste 6.700 de cladiri. Printr-o ironie sfâsietoare, orasul Paradise s-a transformat peste noapte în Iadul pe pamânt.

“E bizar, coplesitor. E greu de cuprins cu mintea. Înlemnesti când conduci pe strazile astea. E incredibil câte case au ars. Parca orasul a trecut printr-o apocalipsa în 24 de ore”, spune un localnic.

Toti cei care îsi gasesc casa si amintirile de-o viata facute scrum sunt socati.

Pompierii se tem ca vântul imprevizibil si umiditatea redusa prognozate pentru zilele urmatoare vor agrava situatia.

Alte doua focare fac ravagii în sudul Californiei. Cel botezat Woolsey si-a dublat dimensiunile peste noapte si a dus la evacuarea a trei sferturi din populatia orasului Malibu, unde locuiesc si multe vedete.

Flacarile au distrus si complexul studiourilor Paramount, unde s-au filmat numeroase pelicule si seriale precum “Dosarele X” si “Mentalistul”.