California se confrunta de o saptamana cu incendii de vegetatie fara precedent. Bilantul mortilor a ajuns la 38 si ar putea creste pentru ca sute de persoane sunt date disparute.

Publicat:15.10.2017, 05:55

Grav este ca vântul a prins din nou puteri si îsi schimba rapid directia, asa ca pompierii sunt în alerta, iar autoritatile au dispus noi evacuari.
Imagini dramatice au fost înregistrate de camera video din dotarea unui pompier aflat în misiune de salvare în Santa Rosa, în nordul Californiei. Prima persoana pe care o ajuta este o femeie cu dizabilitati.


Pompierul îsi continua drumul prin cartierul Mark West, luminat de flacari uriase si învaluit de un fum atât de gros încât barbatului îi este greu sa respire. În timp ce conduce, nori fierbinti de cenusa îi lovesc parbrizul.


Sâmbata, alte câteva mii de persoane din orasele Santa Rosa si Sonoma au auzit acest avertisment dramatic. Pompierii încearca sa tina sub control 16 focare, în conditiile în care vântul bate cu putere si îsi schimba imprevizibil directia.

În zonele care nu mai sunt amenintate de flacari, pompieri si politisti verifica locuintele distruse în care stateau cei dati disparuti.

Dupa ce politistii i-au întors din drum, pe o sosea blocata de flacari, doi soti în vârsta au gasit o modalitate de a se feri de foc: “Tata, om care nu se pierde cu firea si plin de idei, a zis: “Trebuie sa ne întoarcem acasa si sa sarim în piscina.” Si asa au facut.

Au stat ore bune în piscina, în timp ce totul a ars în jurul lor. Din nefericire, femeie a murit din cauza fumului inhalat.

În sapte zile, incendiile au distrus totul în cale, pe o suprafata de 86 de mii de hectare.