Google+

5.000 de romani ar muri, iar 10 milioane ar avea de suferit, in cazul unui seism ca in 1977 - VIDEO

5.000 de romani ar muri, iar 10 milioane ar avea de suferit, in cazul unui seism ca in 1977 - VIDEO
Embed:

Daca in Romania s-ar produce astazi un cutremur ca cel din 1977, peste 5.000 de oameni ar muri si alte 10 milioane ar avea de suferit.Datele şocante apar în raportul de ţară al Băncii Mondiale, iar reprezentanta acestei instituţii la Bucureşti a declarat că 4.000 dintre victimele unui eventual seism ar fi în Capitală. Din cele 607 clădiri cu risc seismic ridicat din toată ţara, statul a reuşit până acum să reabiliteze doar 26.


Raportul Băncii Mondiale arata cât de vulnerabilă este România la dezastre. Cifrele sunt alarmante.


Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale: ″În 1977 - când cel mai recent mare cutremur care a lovit Bucureştiul - la vremea aceea, peste 1500 de persoane au murit. Dacă un cutremur asemănător s-ar întâmpla astăzi, vor fi cu siguranţă peste 4.000 de morţi.”

 

Iar în toată ţara, experţii estimează 5.000 de morţi şi peste 10 milioane de persoane afectate (adică 60% din populaţie). Prognozele sumbre iau în considerare cât de mulţi oameni locuiesc în clădiri cu risc seismic ridicat, aglomerările urbane, obstacolele care ar putea împiedica intervenţia rapidă salvatorilor, prezenta benzinăriilor, a staţiilor de GPL, a uzinelor chimice şi a instalaţiilor de gaze şi electricitate care ar putea fi avariate şi care ar putea produce explozii şi incendii cu victime. Pe lângă efectele directe, specialiştii vorbesc şi despre pagubele economice dezastruoase.

 

Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale:
Este alarmant să te gândeşti că 70-80% din PIB este produs în zone cu risc seismic ridicat. De aceea este important să investiţi într-o mai bună infrastructură, dar să aveţi şi proceduri mai bune de management al dezastrelor.”

 

Din 2001 până acum, autorităţile au reuşit performanţa să consolideze 26 de clădiri din cele 607 cu risc seismic, majoritatea în Capitală. Alte 33 de clădiri sunt de 3 ani în reabilitare, potrivit datelor de la Ministerul Dezvoltării. Dacă le vom renova pe cele 548 rămase, în acelaşi ritm, vom avea nevoie de peste 300 de ani.

 

Comparativ cu Polonia, de exemplu, România are un risc dublu în fata dezastrelor. Ca să îl limiteze, autorităţile ar trebui să facă investiţii de miliarde de dolari - pe unele dintre ele Banca Mondială este interesată să le finanţeze. Vorbim mai ales de spitale de urgenţă, şcoli, clădiri ale administraţiei publice, reţele de electricitate, comunicaţii sau de alimentare cu apă.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn