Google+

5 motive stiintifice pentru care unele persoane cred ca vad fantome

Sunt multi cei care cred ca fantomele exista, destui care cred ca au vazut macar una la viata lor, dar si un numar semnificativ de persoane care privesc cu multa indoiala acest subiect.

 

Nu vorbim despre superstiţii aici, ci despre argumentele ştiinţifice care stau în spatele convingerilor unor persoane că stafiile ar fi reale. Statistic vorbind, 45% dintre cetăţenii din Statele Unite ale Americii cred că fantomele există, potrivit acestui sondaj publicat de Huffington Post.

 

Mai mult, 18% dintre americani cred chiar că au intrat într-un contact direct cu o fantomă. Desigur, glumind puţin aici nu intră în calcul şi acel moment când pisica se uită speriată peste umărul tău. Dar să revenim la argumentele ştiinţifice prezentate de Sabrina Stierwalt, expert în astronomie şi astrofizică.

 

1. Sunetele de frecvenţă joasă

 

Aşa cum nu putem vedea lumina de la o anumită distanţă sau frecvenţă, precum undele radio, care sunt un tip de radiaţie electromagnetică, în acelaşi fel sunt sunete pe care nu le putem auzi. Vorbim despre sunetele care depăşesc 20.000 Hertz, pe care liliecii le folosesc pentru a se putea deplasa, dar şi cele foarte joase, de sub 20 Hertz, denumite şi infrasunete. Însă în cazul celor din urmă, un studiu din 2003 a arătat că acestea nu trec complet neobservate. În experiment, 22% dintre persoanele care au fost expuse unor sunete de 17 Hertz au declarat că au trăit o stare de nelinişte, de frică şi s-au trezit cu pielea de găină.

 

2. Mucegaiul

 

Poate părea amuzant la prima vedere, însă nu e chiar aşa. Atunci când stai într-un mediu în care se regăseşte şi mucegai, acesta poate afecta atât sistemul respirator, dar şi creierul. Expunerea prelungită la mucegai poate provoca simptome neurologice, precum demenţa sau delirul, arată acest raport. Ceea ce ar putea explica de ce casele care sunt considerate bântuite sunt tocmai cele în care se regăseşte şi mucegai. 

 

3. Monoxidul de carbon

 

Aşa cum mucegaiul poate provoca halucinaţii, acelaşi lucru poate fi spus şi despre monoxidul de carbon în cantităţi mari. Atunci când cantitatea de monoxid de carbon dintr-o locuinţă creşte din pricina unui coş care nu a mai fost curăţat, există riscul apariţiilor unor episoade asociate halucinaţiilor.

 

4. Puterea sugestiei

 

Unele studii au arătat există şanse mai mari de a crede în contactul cu episoade paranormale, dacă o altă persoană care a fost lângă tine îţi va sugera această idee.

 

5. Suntem dependenţi de frică

 

Atunci când ne este frică, la nivel biologic creierele noastre eliberează dopamină, un compus chimic asociat cu plăcerea. Aşadar, la nivel inconştient am putea fi legaţi de o formă de dependenţă faţă de acest compus.

 

Sursă foto: Pexels.com


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn