Sunt multi cei care cred ca fantomele exista, destui care cred ca au vazut macar una la viata lor, dar si un numar semnificativ de persoane care privesc cu multa indoiala acest subiect.

Publicat:03.11.2018, 08:12

Nu vorbim despre superstiţii aici, ci despre argumentele ştiinţifice care stau în spatele convingerilor unor persoane ca stafiile ar fi reale. Statistic vorbind, 45% dintre cetaţenii din Statele Unite ale Americii cred ca fantomele exista, potrivit acestui sondaj publicat de Huffington Post.

Mai mult, 18% dintre americani cred chiar ca au intrat într-un contact direct cu o fantoma. Desigur, glumind puţin aici nu intra în calcul şi acel moment când pisica se uita speriata peste umarul tau. Dar sa revenim la argumentele ştiinţifice prezentate de Sabrina Stierwalt, expert în astronomie şi astrofizica.

1. Sunetele de frecvenţa joasa

Aşa cum nu putem vedea lumina de la o anumita distanţa sau frecvenţa, precum undele radio, care sunt un tip de radiaţie electromagnetica, în acelaşi fel sunt sunete pe care nu le putem auzi. Vorbim despre sunetele care depaşesc 20.000 Hertz, pe care liliecii le folosesc pentru a se putea deplasa, dar şi cele foarte joase, de sub 20 Hertz, denumite şi infrasunete. Însa în cazul celor din urma, un studiu din 2003 a aratat ca acestea nu trec complet neobservate. În experiment, 22% dintre persoanele care au fost expuse unor sunete de 17 Hertz au declarat ca au trait o stare de nelinişte, de frica şi s-au trezit cu pielea de gaina.

2. Mucegaiul

Poate parea amuzant la prima vedere, însa nu e chiar aşa. Atunci când stai într-un mediu în care se regaseşte şi mucegai, acesta poate afecta atât sistemul respirator, dar şi creierul. Expunerea prelungita la mucegai poate provoca simptome neurologice, precum demenţa sau delirul, arata acest raport. Ceea ce ar putea explica de ce casele care sunt considerate bântuite sunt tocmai cele în care se regaseşte şi mucegai. 

3. Monoxidul de carbon

Aşa cum mucegaiul poate provoca halucinaţii, acelaşi lucru poate fi spus şi despre monoxidul de carbon în cantitaţi mari. Atunci când cantitatea de monoxid de carbon dintr-o locuinţa creşte din pricina unui coş care nu a mai fost curaţat, exista riscul apariţiilor unor episoade asociate halucinaţiilor.

4. Puterea sugestiei

Unele studii au aratat exista şanse mai mari de a crede în contactul cu episoade paranormale, daca o alta persoana care a fost lânga tine îţi va sugera aceasta idee.

5. Suntem dependenţi de frica

Atunci când ne este frica, la nivel biologic creierele noastre elibereaza dopamina, un compus chimic asociat cu placerea. Aşadar, la nivel inconştient am putea fi legaţi de o forma de dependenţa faţa de acest compus.

Sursa foto: Pexels.com